Ministrul Apărării îi atacă pe olandezii de la Damen că blochează contractul pentru achiziția corvetelor: „S-a mers prea departe”

Data actualizării: Data publicării:
corveta sigma damen
Foto: Damen Group

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a criticat, în termeni duri decizia companiei olandeze Damen de a ataca decizia Tribunalului București, care a respins contestația depusă de olandezi la contractul privind achiziția a patru corvete pentru Marina Militară Română.

Contractul fusese atribuit de MApN,  în luna iulie, asocierii Șantierului Naval Constanța cu francezii de la Naval Group.

Grupul olandez Damen, care deține șantierul naval de la Galați și îl administrează pe cel din Mangalia, a contestat decizia în instanță. Tribunalul București a respins contestația olandezilor, dar decizia nu este una definitivă, iar cei de la Damen au anunțat că vor face recurs.

Această decizie blochează, practic, derularea contractului.

„Deși, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanța de fond, contestația prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncționale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunțând deja că va înainta recurs”, a declarat, într-o postare pe Facebook, ministrul Apărării, Gabriel Leș.

Dotarea modernă a Marinei Militare depinde, în mare măsură, de acest contract de achiziție

Ministrul a pus acest „război juridic de uzură”, în contextul în care Olanda blochează intrarea României în spațiul Schengen.

„Găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe”, a spus Leș.

Licitația pentru cele patru corvete multifuncționale destinate Forțelor Navale Române a fost blocată de mai multe ori, în ultimii ani. Programul, în valoare de 1,6 miliarde de euro acoperă, pe lângă achiziționarea corvetelor, modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.

Conform presei franceze, grupul naval francez a câștigat licitația pentru că a prezentat cea mai bună ofertă, de 1,2 miliarde de euro, față de 1,25 miliarde, cât era oferta olandezilor de la Damen și 1,34, cea a companiei italiene Fincantieri, parteneri ai Naval Group.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri