Exclusiv Mircea Geoană: Congresul SUA va veni cu o nouă legislație „foarte energică” legată de politica NATO la Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
US Capitol and flag, Washington DC
Congesul Statelor Unite ale Americii. Foto: Profimedia Images

Congresul SUA ar putea adopta „o nouă legislație foarte energică” referitoare la viitoarea politică a SUA și a NATO în Marea Neagră, a declarat vineri seara, la Digi 24, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Înseamnă, probabil, solicitări în zonă militară, zonă economică, zonă strategică, zonă de intelligence, în multe zone. Evident că ea (legislația) nu este făcută pentru România, este o legislație generică, pentru toată regiunea: cablurile (submarine) pe aici trec, conductele pe aici trec. Protecția infrastructurilor critice submarine în Marea Neagră e importantă și NATO își dezvoltă capacitatea de a proteja astfel de lucruri”, a spus Mircea Geoană.

„Cablurile (submarine) pe aici trec, conductele pe aici trec. Protecția infrastructurilor critice submarine în Marea Neagră sunt importante și NATO își dezvoltă capacitatea de a proteja astfel de lucruri”

„Am fost și am vorbit în Congres cu ambele tabere - și republicani și democrați, la nivelul cel mai înalt, în Senat și în Camera Reprezentanților - cunosc locul acela bine. Am făcut lobby pentru România, cred că ar trebui să primesc pantofi gratis toată viața mea cât am alergat pe holurile alea să băgăm România în NATO. Am simțit altceva, interesant pentru noi, pentru români, un inters foarte mare, bipartizan, pentru Marea Neagră. Cred că vor veni cu o nouă legislație foarte energică și foarte solicitantă, inclusiv pentru administrația americană și pentru noi, NATO, pentru a face mai mult în Marea Neagră. E o recunoaștere a importanței acestei zone pentru economia mai largă a Europei”, a declarat Mircea Geoană 

În opinia, secretarului general adjunct al NATO, o astfel de investiție politică, militară și tehnologică în zona Mării Negre înseamnă că o țară foarte importantă din această zonă, care e România, va fi beneficiar considerabil al acestei politici a SUA.

„Misiunea noastră este de a valorifica, inclusiv economic, această valență strategică importantă a României”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri