NATO: Avioanele de pe portavionul american aflat în Marea Egee au făcut poliţie aeriană la Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Nimitz-class Aircraft Carrier USS Truman
Portavionul american USS Harry S. Truman se află în prezent în nordul Mării Egee. Foto: Profimedia Images

Avioane de luptă şi de război electronic decolate de pe portavionul american Harry S. Truman, aflat în „nordul Mării Egee”, au realizat zilele trecute misiuni de poliţie aeriană întărită în regiune şi de antrenament împreună cu piloţii Forţelor Aeriene Române, informează NATO.

„Realizarea Poliţiei Aeriene Întărite dincolo de nordul Mării Egee demonstrează abilitatea continuă a NATO de a-şi pune la dispoziţie şi a se folosi de capacităţile sale”, a declarat contraamiralul american Curt Renshaw, comandantul Grupului 8 de luptă al portavionului (USS Harry S. Truman), se arată într-un comunicat publicat de Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Misiunile de „poliţie aeriană întărită” au fost instituite de NATO începând cu 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Aceste misiuni sunt executate în zona Mării Baltice („Zona de Implementare Nord”) şi cea a Mării Negre („Zona de Implementare Sud”).

„Încercăm să demonstrăm că o desfăşurarea atât de dinamică a unui portavion - într-o zonă maritimă relativ restricţionată - poate fi realizată şi, prin faptul că putem face asta, demonstrăm angajamentului pe care SUA faţă de aliaţii săi”, a spus Renshaw.

Portavioanele nu pot intra în Marea Neagră din cauza prevederilor Convenţiei de la Montreux.

Conform Comandamentului Aerian Aliat al NATO, la începutul lunii martie, avioane de luptă decolate de pe portavionul Truman au executat mai multe misiuni de antrenament cu piloţii Forţelor Aeriene Române.

U.S. Navy Nimitz-class Aircraft Carrier USS Harry S. Truman Flight Operations
Avion american decolează de pe puntea portavionului USS Harry S. Truman. Foto: Profimedia Images

Astfel, în perioada 4-5 martie, portavionul Harry Truman, nava-amiral a Marinei Militare a SUA din regiune, a realizat misiuni aeriene în „Nordul Mării Egee”.

NATO precizează că avioanele de pe acest portavion au avut ocazia să coopereze inclusiv cu piloţii americani ai Escadrilei 52 de Luptă, recent dislocaţi în România la baza aeriană Borcea, pentru consolidarea prezenţei NATO în regiune şi oferirea de capacităţi suplimentare de reacţie pentru misiunile de patrulare aeriană.

Portavionul american a sprijinit misiunile NATO de Poliţie Aeriană Întărită, alături de alte nave militare ale Alianţei afalte în regiune: crucişătorul de clasă Ticonderoga USS San Jacinto, cinci distrugătoare de clasă Areligh-Burke, o fregată norvegiană şi o fregată italiană.

În luna ianuarie 2022, cu o lună înaintea începereii invaziei Rusiei în Ucraina, SUA au anunţat începerea unui exerciţiu naval în Marea Mediterană, cu participarea portavionului USS Harry Truman şi a grupul său aeronaval.

NATO are în acest moment 130 de avioane de luptă în alertă permanentă pe flancul estic al Alianţei.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri