Nelu Tătaru: Dacă vor fi 10.000 de cazuri de infectări în 3-4 zile, la nivelul țării, se impune starea de urgență

Data actualizării: Data publicării:
Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, sustine o conferinta de presa la sediul Guvernului
Nelu Tătaru a declarat vineri că, în următoarele zile, în România va exista o creștere progresivă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Starea de urgență ar putea fi din nou instituită în România dacă se va ajunge la o cifră de zece mii de cazuri de noi infectări cu noul coronavirus într-un interval de 3-4 zile, la nivelul întregii țări, a atras atenția ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Ministrul a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că România nu a depășit încă primul val al pandemiei de coronavirus și că, în prezent, „asistăm la a doua cocoașă a primului val”, după ce pe teritoriul țării au fost înregistrate peste 600 de noi cazuri.

„Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Oficialul a precizat că nerespectarea regulilor de distanțare fizică duce la o transmitere comunitară accentuată a COVID-19.

„De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni.

Ministrul Sănătăţii a făcut referire şi la capacitatea secţiilor de terapie intensivă, dar şi la modificările aduse legislaţiei privind aplicarea măsurilor de carantină sau izolare, precum şi la anchetele făcute de procurori DNA la Unifarm.

„Acolo este atent DNA-ul. Noi trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în Ministerul Sănătăţii, în Institutul Naţional de Sănătate Publică, care este evoluţia acestei pandemii şi la sănătatea românilor”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi un număr record de cazuri noi de COVID-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 614 cazuri de îmbolnăviri. Până pe 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Ludovic Orban a transmis în ședința de Guvern un semnal de alarmă pentru miniștri, cărora le-a cerut să-și mobilizeze ministerele aflate în subordine, astfel încât instituțiile de control să meargă pe teren și să se asigure că normele de protecție sanitară împotriva COVID-19 sunt aplicate.

Premierul a avertizat că trebuie să fie controale „la sânge” față de agenții economici și instituțiile care intră sub incidența normelor de control epidemiologic, iar cei care nu le respectă să suporte consecințele legale.

Editore web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri