Continuă cozile la pașapoarte

Data actualizării: Data publicării:
coada pasapoarte3

O nouă zi, aceleaşi cozi infernale la ghişee pentru eliberarea paşapoartelor, în ciuda promisiunilor făcute de autorităţi că situaţia se va rezolva. De vină sunt însă în primul rând cei pentru care paşaportul e ultima grijă înainte de vacanţă - atrage atenţia chiar ministrul de interne. Sunt mulţi cei care vor să obţină documentele de călătorie de pe o zi pe alta, aşa că aglomerează cele două sedii din Bucureşti de unde pot primi paşapoartele temporare.

Încă din zori, zeci de oameni - unii cu copii în braţe - au venit în faţa sediului de la Bucureşti din Pipera în aşteptarea momentului când se deschid ghişeele. Sunt în special cei care se gândesc în ultima clipă că au nevoie de documente de călătorie - vor aşadar eliberarea paşaportului de pe o zi pe alta şi nu au altă soluţie decât să stea cu orele la cozi.

- În Italia ne-am propus să mergem, spune o tânără.

- Aţi planificat pe ultima sută, de aveți nevoie de temporar?

- A fost o ocazie pe ultima sută de metri și ne-am hotărât foarte repede să facem pașapoartele.

Pentru a decongestiona sediul de la Pipera, autorităţile au decis să elibereze paşapoarte temporare şi la biroul din Piaţa Amzei. Oamenii au fost nemulţumiţi însă şi acolo.

„Am ales aici că am zis că nu e așa aglomerat ca în Pipera. Să sperăm că durează puțin, cred ca trei ore, suntem nr 37, sistemul online nu merge”, spune o femeie.

- Am stat de la cinci dimineața, se plânge o alta

- Cu copii?

- Da

- Ați depus documentele?

- Da, pentru pașaport. Pașaport temporar, da.

- De ce va trebuie pașaport temporar?

- Plecăm la muncă peste hotare și e urgență, nu avem timp să facem programare pentru alea de cinci ani.

Autorităţile au o soluţie simplă: să nu mai lase oamenii obţinerea paşaportului pe ultima sută de metri.

„S-a luat hotărârea să putem să implementam rapid măsurile prin care să deblocăm situația, în așa fel încât pașaportul să poată fi depus la orice sediu. În lunile de vară se aglomerează, pentru că oamenii preferă să își facă pașaport în ultimele zile și valabil pe un an, dacă își fac de cinci ani, zic că toată lumea ar fi caștigată. Nu cred că e vina concediilor, doar așa suntem noi. Facem lucrurile pe ultima suta de metri. Toată lumea vrea pașaport în două ore. Toți vor să plece mâine dacă se poate”, a declarat pentru Digi24 Valeriu Mihai, subsecretar de stat în MAI.

La Vaslui, unde a fost şi în această dimineaţă coadă mare, oamenii care stau la rând pentru paşaport au însă alte soluţii.

„Se știe că luna asta vin toți în concediu, ar trebui suplimentat, să dea mai multe bonuri decât e normal”, spune un bărbat.

„Noi am stat de azi-noapte până la 5 și am mers acasă să luam copilul și acum stăm la rând, explică un altul.

Şi totuşi, după atâta stat la cozi, unii nu mai vin să îşi ia paşaportul. Aproape o mie de documente nerevendicate sunt în fişetele biroului de la Galaţi.

O soluţie la problema paşapoartelor uitate ar fi expedierea lor prin curier la domiciliul solicitantului. 10 lei trebuie să plătiţi dacă vreţi să vă vină documentul acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri