Principalul punct de graniță dintre Ungaria și Ucraina este blocat de cozi kilometrice de tiruri ucrainene

Data publicării:
Coadă de tiruri văzută de sus
Cozi lungi de tiruri ucrainene au blocat inclusiv puncte de la granița cu Polonia, zilele trecute. Foto: Profimedia Images

Principalul punct de trecere a graniței dintre Ungaria şi Ucraina este blocat, miercuri, de lungi cozi, a informat Autoritatea Vamală din Ungaria, în condiţiile în care transportatorii rutieri au trebuit să găsească rute alternative din cauza blocajelor apărute la punctele de trecere a granițelor cu Polonia şi Slovacia, relatează Reuters.

Cozile de camioane la punctele de trecere a graniței dintre Polonia şi Ucraina se întind pe mai mulţi kilometri, în condiţiile în care protestele transportatorilor polonezi au intrat în a doua săptămână.

În Slovacia, principalul punct de trecere a frontierei cu Ucraina era şi el blocat, marţi, chiar dacă sindicatul transportatorilor rutieri din Slovacia a susținut că blocarea drumurilor este rezultatul acţiunii individuale a unui singur camion. Cu toate acestea, sindicatul din Slovacia a avertizat că ar putea să se alăture mişcării de protest declanşată de transportatorii polonezi. Transportatorii rutieri din Polonia şi Slovacia vor să fie impuse restricţii cu privire la numărul de camioane ucrainene care pot intra în Uniunea Europeană.

Șoferii de camion din Ucraina au fost scutiţi de necesitatea de a obţine permise de trecere a graniței în UE după declanşarea invaziei ruseşti în Ucraina, în luna februarie 2022. Camionagiii din Polonia şi Slovacia susţin că această excepţie le afectează afacerile.

Cozile lungi de la graniță au afectat, miercuri, şi Ungaria, principalul punct de trecere a frontierei în Ucraina, de la Zahony, confruntându-se cu lungi cozi de camioane care aşteptau să intre în Ucraina.

Autorităţile şi-au intensificat eforturile pentru a putea permite fluidizarea traficului crescut prin vamă, a anunţat Autoritatea vamală din Ungaria, dar „capacitatea podului peste Tisa şi cea a punctului de trecere a frontierei limitează în mod sever posibilităţile”.

Transportatorii polonezi au început, marţi, să blocheze şi punctul de trecere a frontierei de la Medyka, împreună cu fermierii, a informat un organizator al protestului.

Ucraina şi Polonia au purtat, săptămâna trecută, discuţii cu privire la blocajele apărute la frontierele lor dar fără niciun progres. Cele două părţi urmează să aibă miercuri discuţii cu Uniunea Europeană.

Duminică, autorităţile ucrainene au anunţat că aproximativ 3.000 de camioane, majoritatea ucrainene, inclusiv unele care transportă carburanţi şi ajutoare umanitare, sunt blocate pe partea poloneză a frontierei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri