Oamenii au stat la coadă ca să vadă eclipsa de Lună

Data actualizării: Data publicării:
coada eclipsa

Toţi ochii au fost pe cer noaptea trecută. Am avut parte de cea mai lungă şi spectaculoasă eclipsă totală de Lună a secolului. În România, norii au ascuns însă mare parte din fenomen. Chiar şi aşa, oamenii au stat la coadă cu orele, la Observatorul Astronomic din Bucureşti, pentru a vedea eclipsa prin instrumente care au adus Luna chiar şi de 300 de ori mai aproape. 

Norii de pe cer nu i-au descurajat pe copii - cei mai nerăbdători să vadă fenomenul astral.

„Aştept să văd o eclipsă de poveste”, spune o fetiță.

„Ca să merg să văd cu telescopul multe planete din sistemul solar. Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun. Îmi plac foarte mult şi vreau să fiu astronaut”, dezvăluie un băițel.

Cel puţin la fel de bine pregătiţi au fost şi cei de la Observatorul Astronomic.

„Am scos cele mai bune instrumente. Avem un instrument mare în cupolă. O să aşteptăm oamenii şi în cupolă, și pe terasă. Pe terasă avem două instrumente, o lunetă şi un telescop. O să ne uităm prin toate, avem mărimi diferite, până la 300 de ori”, anunță astronomul Elisabeta Petrescu.

Citiți și:  Care este legătura dintre poluarea atmosferei și culoarea Lunii la eclipsă

                Astronom: Horoscoapele - niște baliverne, o minciună de la un cap la altul

Oamenii au intrat în Observator în grupuri de câte 40.

„Nu am mai stat la o asemenea coadă de foarte mulţi ani”, spune o doamnă.

„Eu nu am putut să o focalizez atât de bine. Şi totul merge foarte repede. Fiind coadă şi sus, trebuie să ne uităm foarte repede şi să acordăm puţin timp”, spune un bărbat cu ochelari.

Vremea a ţinut până la urmă cu vizitatorii. În jurul orei 23:00, chiar înainte de punctul maxim, norii s-au dispersat şi eclipsa a putut fi admirată în toată splendoarea ei.

„Se vedea mult mai mare, se vedea foarte bine, parcă erai în spaţiu în faţa ei, mie aşa mi se părea”, își împărtășește impresiile o fetiță.

„M-am uitat prin ochean şi am văzut Luna cu ceaţă”, spune un băiat.

„Era un pic roşie, portocaliu, cu galben combinat”, adaugă un altul.

„A fost foarte frumos pentru că are culorile lui Marte. Ca şi cum am fost într-un basm”, completează, mai poetică, o puștoaică.

Următoarea eclipsă totală de lună va avea loc anul viitor, pe 21 ianuarie.

Mii de oameni au stat vineri noaptea cu ochii aţintiţi spre cer, în toate colţurile ţării, ca să vadă cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol. În Constanţa, Oradea sau Iaşi eclipsa s-a văzut în reprize scurte, prin pătura de nori. Oamenii au făcut fotografii şi au trăit cu emoţie fiecare clipă din spectacolul astrelor.

Sute de oameni au aşteptat pe faleza din Constanţa ca norii să se risipească iar spectacolul lunii să se vadă în toată splendoarea lui.

„Este cea mai lungă eclipsă a secolului 21. Din păcate, vremea ne-a jucat câteva feste și este foarte înnorat”, spune, de la Constanța, astronomul Ștefan Costache.

„Am venit pregătiți să vedem evenimentul cap-coadă, dar aparent vremea nu ține cu noi și nici norii. S-a văzut, dar foarte puțin și în reprize scurte”, spune o tânără ușor dezamăgită.

La Iaşi, însă, eclipsa s-a văzut bine. Chiar spectaculos prin telescop. Oamenii au aşteptat minute bune ca să poată admira acest fenomen astronomic.

Şi din Oradea, Luna s-a văzut în reprize scurte. Oamenii au încercat să imortalizeze momentul eclipsei cu aparate foto cu rezoluţie bună.

„Sunt două eclipse de Lună pe an , dar rar putem vedea o eclipsă totală și una cu o durată atâta de mare ca cea din seara aceasta”, explică astronomul Nicoleta Pasmani.

„L-am văzut pe Jupiter!”, se bucură un copil.
- Cum ți s-a părut?
- Fain!

„Am venit să văd eclipsa de Lună. Am auzit că este foarte rară și îmi place mult”, spune un alt copil.

Prin telescop oamenii au putut vedea şi planeta Venus sau Jupiter cu cei mai mari patru sateliţi.

La Brașov eclipsa s-a văzut foarte bine. Un telespectator ne-a trimis o fotografie cu o imagine impresionantă:

Eclipsa luna Brasov - puvak anton
Foto: Anton Puvak

Urmăriți mai jos ediția specială Digi24 transmisă din București, la ora 23:00, de la Observatorul Astronomic:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri