A. Gorghiu: Când ești președintele României trebuie să ai o minimă coerență în pozițiile de politică externă

Data publicării:
04032013 20m 20alina 20gorghiu 20base-52892

Alina Gorgiu, deputat PNL, consideră că declarațiile făcute astăzi de președintele Traian Băsescupe tema aderării la spațiul Schengen vin în contradicție cu cele făcute acum un an, când acuza Olanda de „abuz fără limite”.

„Am citit, pe diagonală, declarația președintelui Băsescu de astăzi și am primit pe mail declarația din martie 2012. (...) O să constatați că mesajul este la 180 de grade. În speță, astăzi președintele leagă în mod ireal, mie mi se pare fabulos MCV de eșecul, pentru că poți să spui că a nu obține un vot pentru acestă integrare, mâine sau joi, este un eșec, cu declarația din martie 2012”, a comentat Alina Gorghiu, invitată în emisiunea „Imparțial”.

„Au fost declarații foarte dure ale șefului statului, același președinte ca și acum. Nu are rost să vorbim acum cât de consecvent este un om politic sau altul, dacă n-ar fi președintele României. În condițiile în care ești președintele României și spui că ești cel care reprezintă România în raport cu statele Europei, în raport cu tot ce înseamnă instituție, să mă ierte Dumnezeu dacă nu trebuie să ai o minimă coerență în pozițiile de politică externă”, a comentat Alina Gorghiu.

Potrivit Alinei Gorghiu, mandatul făcut public de premierul Victor Ponta este un mandat venit din partea Guvernului, un mandat care, potrivit părerii sale, scoate România dintr-o situație de impas destul de neplăcută.

„Din nefericire, astăzi asistăm la o reluare a unei povești fără sfârșit: legarea acestei integrări în spațiul Schengen cu Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), care presupune o treabă neterminată în justiției, așa cum ne vede pe noi Comisia Europeană astăzi, că nu avem treaba terminată în justiție”, a comentat deputatul liberal.

Ce a declarat șeful statului acum un an

În 2 martie 2012, președintele Traian Băsescu a acuzat Olanda că „face un abuz fără limite legat de un stat membru”. Șeful statului a precizat acum un an că între condiţiile de aderare la Schengen nu se regăseşte şi Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Întrebat dacă România şi Bulgaria cer un cec în alb Olandei, preşedintele Traian Băsescu a răspuns atunci: „Olanda poate să spună ce vrea. Nu cerem un cec în alb. Deocamdată, Olanda face un abuz fără limite legat de un stat membru”.

Citiți și:

Corlăţean, despre Schengen: În cazul unei noi amânări, România ar putea să nu mai fie interesată

Schengen tulbură iar apele politicii românești. Președintele îi cere ministrului de Externe să-și retragă o declarație

Schengen. Germania amenință cu veto. Se teme că în România se vor obține vize contra șpagă

Veto pentru Schengen. România cere explicații și vrea menținerea subiectului pe agenda Consiliului JAI

România nu va cere să se pună pe ordinea de zi la JAI subiectul aderării

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri