Compania Facebook, dată în judecată de ALDE Sibiu

Data publicării:
mark zuckerberg
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg Foto: Guliver/Getty Images

Președintele filialei ALDE Sibiu Ovidiu Gheorghe Tocaciu a depus, joi, la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată a companiei Facebook, cu sediul în SUA, din cauză că blochează contul filialei și ar aduce astfel prejudicii în promovarea pe rețeaua socială a mesajelor candidatului pe care îl susțiune, Mircea Diaconu.

„Organizaţia ALDE Sibiu, prin preşedintele Ovidiu Gheorghe Tocaciu, a depus astăzi (joi - n.r.) la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată a Facebook cu sediul în Statele Unite. Din 28 octombrie pagina oficială de Facebook a fost blocată de Facebook. Deşi s-au cerut lămuriri pe toate canalele disponibile de contact Facebook, aceştia nu au răspuns solicitărilor”, arată reprezentanții filialei ALDE Sibiu, într-un comunicat transmis Digi24.

„Se pare că banii noştri sunt buni pentru Facebook prin toate reclamele pe care le plătim acestora. Dar dreptul nostru la liberă exprimare, nu!”, spune președintele ALDE Sibiu, Ovidiu Gheorghe Tocaciu, în comunicat.

Liderul filialei ALDE din Sibiu recunoaște că Facebook a blocat pagina organizației după ce aceasta a fost raportată de mai mulți utilizatori, dar spune că Facebook nu a furnizat niciun răspuns sau motiv pentru care a dat curs acestor solicitări.

„Suntem convinşi că oameni de rea-credinţă fac tot ce le stă în putinţă să blocheze mesajele candidatului la alegerile prezidenţiale, Mircea Diaconu. Reclamaţiile lor contra noastră au fost însă susţinute de Facebook fără motive reale. Prin decizia de blocare a paginii noastre, dar şi de menţinere a blocajului, fără nicio motivare sau răspuns, ne face să credem că cei ce gestionează Facebook pe România au încălcat legea şi implicit Facebook, cu sediul în SUA, prin susţinea acestei decizii. Orice încălcare a legii în România, chiar şi de către o corporaţie uriaşă ca Facebook, trebuie sancţionată în instanţă!” a explicat Tocaciu.

În solicitarea către Judecătorie, ALDE Sibiu arată că blocajul impus de Facebook paginii oficiale a adus prejudicii organizaţiei şi campaniei electorale din judeţul Sibiu a candidatului Mircea Diaconu.

ALDE Sibiu își motivează plângerea prin faptul că articolul 30 din Constituţia României garantează dreptul la liberă exprimare, drept susţinut internaţional şi de articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În cererea de chemare în judecată este menționată şi sentinţa nr 4546 din 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care statuează că reţeau socială Facebook este spaţiu public.

Ovidiu Ghoerghe Tocaciu a mai spus că cei care gestionează Facebook România și implicit Facebook SUA au încălcat legea.

Organizația de partid a solicitat daune morale în valoare de 10 lei.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă prin această cauză în instanţă care poate deveni un exemplu pentru alţii. Corporaţii ca Facebook nu pot dicta rezultatul alegerilor în România aşa cum au făcut în SUA, unde au oferit informaţii confidenţiale unor firme afiliate politic. Procesele contra lor de acolo ne-au arătat că Facebook nu joacă cinstit. Nu trebuie tolerat nicio imixtiune în procesul electoral!” conchide Ovidiu Gheorghe Tocaciu.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri