Bugetul a trecut de 15 comisii în cinci ore

Data publicării:
buget comisii

Bugetul pe un an a fost avizat în cinci ore. Explicaţia vitezei cu care au trecut prin bugetul României de anul viitor este că, dacă nu terminau astăzi, ar fi trebuit să vină şi sâmbătă şi duminică la serviciu. Aşa că în doar cinci ore, 15 comisii au dezbătut bugetele ministerelor, agenţiilor, servicilor de informaţii şi instituţiilor publice.

Dacă în alți ani disputele pentru buget erau între putere și opoziție, acum neînțelegerile au apărut între partenerii de guvernare sau chiar între membrii aceluiași partid.

Un buget al discordiei între parteneri

Dacă în alți ani disputele pentru buget erau între putere și opoziție, acum neînțelegerile au apărut între partenerii de guvernare sau chiar între membrii aceluiași partid. Iată un exemplu:

Relu Fenechiu, PNL: „M-ar interesa, doamna ministru, aşa, pentru cultura mea generală, pe cine aţi trimis la Tallinn să reprezinte Ministerul Transporturilor şi eu v-aş propune să-l daţi afară.”

Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, PNL: „Eu am reprezentat România la Tallinn. Ceea ce a omis sa spuna domnul Fenechiu e că negocierile le-a făcut dumnealui. Acum nu știu dacă s-a dat afară pentru că făcuse negocieri proaste. Nu-mi dau seama”.

Deși aleșii puterii au avut interdicție să depună amendamente, social-democratul Darius Vâlcov a reușit să obțină 10 milioane în plus pentru centura municipiului Slatina, oraș unde a fost primar două mandate.

Eu vreau să susţin ultimul amendament”, a anunțat Vâlcov în comisie.

„S-a stabilit că nu depunem amendamente”, a menționat Victor Paul Dobre, membru PNL.

„Cine și le susține poate să le depună”, a replicat Darius Vâlcov.

„Păi dacă nu am depus, cum să le susțin?!”, s-a mirat Victor Paul Dobre.

Ministrul Dezvoltarii, social-democrat, s-a plâns de colegul liberal de la Finanțe.

 „Ministrul de Finanțe ne-a alocat o sumă la prima rectificare și în două săptămâni ne-au luat-o. Rectificarea negativă a fost generată de o proastă colectare a veniturilor la buget de care se ocupa ministrul de Finanțe”, a declarat Liviu Dragnea.

Unii dintre miniștri nu și-au ascuns frustrarea și îngrijorarea în legatură cu fondurile alocate.

„Sper că avem și banii necesari pentru alegerile din 2014”, a declarat Radu Stroe, ministrul Administrației și Internelor.

„Nu suntem mulțumiți niciodată”, a recunoscut ministrul Apărării, Mircea Dușa.

„În jur de 10 la sută dintre posturi nu le vom putea ocupa”, a anunțat Teodor Meleșcanu, directorul SIE.

„Dacă am aduna bugetele tuturor ministerelor, tot nu am acoperi nevoia pe care infrastructura din România o are”, a spus ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Cine a obținut mai mulți bani

Cultura, Cercetarea, Sănătatea, Agricultura, Transporturile, dar şi Televiziunea publică au reuşit să obţină în comisiile parlamentare mai mulţi bani pentru anul viitor decât le-a alocat iniţial Guvernul.

1. Cultură
Buget alocat: 522,5 milioane de lei
Suplimentări: 2,8 milioane de lei
2. Transporturi
Buget alocat: 6,4 miliarde de lei
Suplimentări: 60 de milioane de lei
3. Cercetare
Buget alocat: 8,5 miliarde de lei
Suplimentări: 10 milioane de lei
4. Agricultură
Buget alocat: 19,4 miliarde de lei
Suplimentări: 26 de milioane de lei
5. Televiziunea publică
Buget alocat: 179,9 milioane de lei
Suplimentări: 3,1 milioane de lei
6. Sănătate
Buget alocat: 7,9 miliarde de lei
Suplimentări: 60 de milioane
Săptamîna viitoare, toate sumele avizate acum vor fi rediscutate de comiile reunite de buget-finanțe. Acestea vor accepta numai suplimentările pentru care sunt indicate și sursele de finanțare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri