Sari la conținut

Călin Popescu Tăriceanu: Programul de guvernare prezentat de vechiul PDL este fără viziune

 

„Programul politic prezentat ieri de vechiul PDL este o compilaţie, fără viziune şi fără o perspectivă liberală autentică.

Pe zona economică, propunerile vechiului PDL se reduc la tăierea a peste 50% din măsurile liberale propuse în noul Cod Fiscal şi înlocuirea lor cu retorică.  După cum o maşină nu funcţionează cu jumătate din piesele de la motor scoase, la fel nu funcţionează în economie o jumătate de program liberal.

Vechiul PDL, care a preluat controlul în PNL, ar trebui să răspundă la câteva întrebări. Le pun eu, dar sunt şi întrebările liberalilor autentici şi ale tuturor românilor:
1. De ce vine astăzi vechiul PDL în faţa românilor cu un program-compilaţie fără viziune şi fără o perspectivă liberală autentică? Au anunţat o viziune liberală şi au oferit acelaşi discurs băsist despre marota reformei şi modernizării – modernizare fără măsuri curajoase, reformă cu aceiaşi oameni.
2. De ce politicienii, care în 2010 au aruncat bomba creşterii TVA şi tăierii cu 25% a salariilor, joacă acum rolul de genişti? Cine îi crede?
3. Cum pot - aceiaşi politicieni care au tăiat salariile medicilor, profesorilor şi, practic, i-au invitat afară din ţară - să fie credibili, acum vorbind despre reforma din sănătate şi educaţie şi stoparea migraţiei tinerilor bine pregătiţi?
4. Pe zona economică, programul este noul Cod Fiscal din care s-au tăiat peste 50% din măsurile liberale esenţiale. De ce, dacă susţine că este liberal, vechiul PDL nu votează noul Cod Fiscal ultraliberal în Parlament?
5. Când va înţelege vechiul PDL că nu este de ajuns să tai TVA-ul pentru a avea un program economic liberal? Cu o floare nu se face primăvară!
6. Cum au ajuns Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu să se declare liberali? După cum nu poţi cere unui luptător de sumo să concureze la gimnastică ritmică la Mondiale, aşa nu poţi cere unor oameni politici populişti să gândească politici liberale autentice.
7. Cum poate echipa Blaga-Ghorghiu-Predoiu să fie una performantă – aşa cum susţine că este – când majoritate lor au făcut parte din guvernele Boc – Ungureanu? De ce am avea rezultate diferite faţă de atunci?
8. PDL a dus timp de peste un deceniu politica impusă de Traian Băsescu. De ce PNL continuă, prin vechiul PDL, retorica de tip Băsescu?
9. De ce vechiul PDL acţionează în Parlament după strategia „soluţiilor imorale”, practicând pe scară largă traseismul? Aşa speră să ajungă la guvernare, folosind modelul Băsescu?
10. De ce susţin că reducerea TVA la 20% propusă în noul Cod Fiscal va aduce o groapă la buget şi apoi la câteva zile propun reducerea la 19%, tot de la 1 ianuarie 2016? Chiar au uitat astăzi, ce strigau ieri?
La toate aceste întrebări, vechiul PDL trebuie să ofere răspuns. Nu doar Partidului Liberal Reformator şi actualei coaliţii de guvernare, dar tuturor liberalilor şi tuturor românilor.
Există, însă, un lucru pozitiv după prezentarea de ieri a programului: am văzut că „împăratul este gol”. Toţi românii au văzut că, oricât s-ar forţa, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi membrii PDL care conduc acum PNL, nu pot păcăli pe nimeni: nu gândesc ca liberalii, nu vorbesc ca liberalii, iar viziunea lor, cu siguranţă, nu este liberală. Liberalismul e mort şi îngropat în PNL.”, se arată în comunicatul de presă trimis de Călin Popescu Tăriceanu.

Citiți și: Liberalii și-au lansat programul de guvernare și invită toate partidele parlamentare să li se alăture pentru a forma o nouă majoritate

PNL a lansat ieri în dezbatere publică noul program de guvernare. Liberalii propun reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor, dar şi alte reduceri de taxe şi impozite. Liderii partidului invită toate partidele parlamentare care ar putea da un vot pentru demiterea Guvernului Ponta la discuţii asupra noului program de guvernare.