Cazul Dan Șova, o adevărată probă de creativitate pentru parlamentari

Data publicării:
PROTESTE IMUNITATE SOVA

Epopeea Şova continuă la Senat. Dacă luni lucrurile păreau clare: preşedintele Senatului trebuie să scrie şi să semneze documentul prin care parlamentarii îşi asumă votul prin care Dan Şova a rămas cu imunitate, marți, lucrurile s-au schimbat. Călin Popescu Tăriceanu a pasat Comisiei juridice responsabilitatea redactării acestui document cerut de CCR.

Luni, în plen, senatorii au decis că hotărârea în cazul Dan Şova trebuie redactată şi trimisă la Monitorul Oficial de către Călin Popescu Tăriceanu. Marți, şeful Senatului s-a răzgândit iar: a refuzat să îşi asume decizia şi a trimis problema în Comisia juridică.

„S-a luat decizia ca să însărcineze Comisia juridică cu redactarea textului acestei hotărâri care urmează să reprezinte materializarea deciziei CCR pe care urmează să o publicăm în Monitorul Oficial”, a anunțat Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului.

Timp de o oră, senatorii PNL şi PSD din Comisia juridică s-au contrazis în legătură cu modul în care trebuie să soluţioneze noua cerere.

Dacă liberalii au spus din capul locului că hotărârea trebuie să încuviinţeze reţinerea şi arestarea lui Dan Şova, social-democraţii au sustinut că documentul trebui să arate că, în urma votului din 25 martie, nu s-au întrunit condiţiile pentru solicitarea DNA.

„Această plasare de responsabilitate venită de la Biroul Permanent și dată Comisiei juridice e un abuz (...) Comisia juridică a avizat favorabil cererea DNA și, în conformitate cu Constituția României, votul din Senat a fost pentru avizarea solicitării venite din partea DNA”, a declarat senatorul PNL Alin Țișe.

„Eu vă propun să pornim de la redactarea acestui proiect de la materialul avut în plen”, a propus Ovidiu Donțu, senator PSD.

„Supuneți votului un proiect de hotărâre pe care tocmai – nu mai demult de ieri – plenul Senatului l-a respins”, a arătat senatorul Cătălin Boboc, președintele Comisiei juridice a Senatului.

„În decizia CCR se spune: obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința din 25 martie... – asta spune CCR! Ne-a băgat într-o fundătură din care nu putem ieși”, s-a plâns Ioan Chelaru, senator PSD.

S-au certat şi, în final, s-a votat. Varianta de marți sună astfel: Comisia juridică va trimite conducerii Senatului hotărârea în cazul Dan Şova, iar Biroul Permanent va decide dacă documentul va trece prin votul plenului sau dacă va merge direct la Monitorul Oficial.

Astfel, mingea e din nou în terenul conducerii Senatului.

Printre toate aceste discuții, a trecut o lună de când senatorii l-au apărat prin vot pe Dan Şova de cererea de arestare a DNA. Dan Şova a rămas cu imunitate pentru că votul a fost dat conform Regulamentului Senatului, şi nu conform Constituţiei.

Curtea Constituţională a obligat apoi Senatul să redacteze hotărârea care rezulta în urma votului şi să o trimită la Monitorul Oficial. Cazul a ajuns la CCR, la sesizarea preşedintelui, a CSM şi a PNL.  

Să presupunem că, până la urmă, hârtia va fi scrisă. Nu înseamnă, nici pe departe, că de-aici încolo lucrurile se clarifică: documentul ar putea ajunge în plen. Alte dezbateri, alt vot, alte tărăgănări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Sting și eleganta lui soție, de mână la Cannes 2024. Se iubesc de peste trei decenii, au 4 copii și nu au...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta