Cercetat penal, angajat consilier la ANSVSA

Data publicării:
duicu

Seful Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor il are consilier chiar pe fostul director general care este cercetat penal. Geronimo Răducu Brănescu l-a ales sfătuitor pe Cristian Duicu, pentru cei 20 de ani de experienţă profesională pe care îi are. Dar Cristian Duicu este anchetat si chiar a fost arestat in octombrie 2014, pe când era în fruntea ANSVSA, Cristian Duicu a fost arestat de procurori pentru că ar fi instigat mai mulţi directori să falsifice documente pentru diagnosticarea cu boala vacii nebune a mai multor animale.

Cristian Duicu (foto) a fost numit consilier al directorului general al ANSVSA pe 12 ianuarie, printr-un ordin semnat de preşedintele instituţiei.

„La momentul încadrării la cabinetul demnitarului, domnul Duicu Cristian Ioan nu era înscris în cazierul judiciar, beneficiind astfel de prezumţia de nevinovăţie. Domnul Duicu Cristian Ioan nu a fost trimis în judecată pentru fapte care pun în pericol siguranţa naţională, ci pentru infracţiunea de abuz în serviciu. El a revenit în cadrul instituţiei noastre, după perioada de arest, prin hotărârea instanţei”, a precizat preşedintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu

duicu

De numele fostului director general al ANSVSA, Cristian Duicu, se leagă scandalul privind muşamalizarea primului caz de boala vacii nebune. Subiectul a fost prezentat la „România furată”, în august 2015. Acum trei ani, România a avut primul caz de boala vacii nebune. Bovina depistată cu această maladie pe 30 aprilie 2014 apărea în registrul animalelor că ar fi fost sacrificată cu patru luni înainte. Din aceasta cauză, ANSVSA nu a putut identifica gospodaria din care provenea animalul şi nu au putut stinge focarul. Vaca bolnavă ar fi avut şase ani, o vârstă la care exportul este interzis, pentru că riscul de transmitere a bolii la om este mai mare.

Pentru a rezolva toate aceste probleme, fostul director general al ANSVSA, Cristian Duicu, ar fi încercat să schimbe identitatea vacii bolnave. Procurorii spun că Duicu ar fi dispus, în scris, ca şefii Direcţiilor Sanitar- Veterinare din judeţele Botoşani, Cluj şi Bistriţa Nasaud să modifice toate documentele.

Chiar şi premierul de atunci, Victor Ponta, a atras atenţia fostei conduceri a ANSVSA. „Cea mai mare greşeală e să ascunzi când ai o problemă. Singura măsură bună este să iei măsuri radicale, să spui adevărul”, declara Victor Ponta.

Întrebat daca aceste fapte îl mai recomandă să ocupe postul de consilier al preşedintelui ANSVSA, Cristian Duicu ne-a raspuns sec: „Instanţa de judecată a permis să îmi desfăşor activitatea în cadrul ANSVSA, chiar şi pe perioada arestului la domiciliu. Există o hotărâre judecătorească care a dispus restituirea către PICCJ a cauzei în care sunt trimis în judecată.”

ANSVSA a avut până acum câteva zile şi un vicepreşedinte cercetat penal de DNA, Ionica Sfetcu. Aceasta a fost demisă pe 9 februarie 2017, de premierul Sorin Grindeanu, după ce procurorii au acuzat-o că a luat mită de 19 ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri