Cine pleacă luni din Guvern, cine s-a salvat de remaniere și cine ar putea veni la ministerele cheie - Interne și Externe

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage
Nicolae Moga și Ramona Mănescu.

Comitetul Executiv al PSD va decide luni cine pleacă din Guvern, la prima rundă de remaniere promisă de Viorica Dăncilă. Premierul i-a invitat duminică pe toți miniștri și pe o parte a membrilor CEX la un picnic într-o pădure din Teleorman, unde ministrul Agriculturii, Petre Daea, aflat și el pe lista remaniabililor, a pregătit pentru colegi fripturi și porumb copt. O parte dintre miniștrii de pe lista neagră care a circulat în partid a scăpat însă de demitere. 

După discuțiile de duminică, era dată ca sigură plecarea din funcție a miniștrilor de Externe, Teodor Meleșcanu, și de Interne, Carmen Dan, a căror demitere a fost cerută și de Președintele Iohannis, pentru modul defectuos în care au gestionat alegerile europarlamentare din 26 mai. 

Citiți și:  Tăriceanu confirmă că Meleșcanu va fi schimbat. „Știm cât de greu este să te lupți cu percepția publică”

Surse din conducerea PSD au declarat că dintre miniștrii ALDE doar Meleșcanu va pleca, fiind păstrați pe funcții ministrul Energiei, un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. În locul lui Teodor Meleșcanu la MAE ar urma să vină, potrivit informațiilor oferite de liderii social-democrați, Ramona Mănescu, fost europarlamentar PNL, care a trecut la ALDE și care s-a ocupat personal de vizitele Vioricăi Dăncilă în Emirate, în vara anului trecut. 

La MAI, în locul lui Carmen Dan, se va discuta în ședința CEX al PSD despre nominalizarea lui Nicolae Moga, senator de Constanța al partidului. 

Citiți și: Cum a ajuns Carmen Dan pe lista remaniabililor. Controversele mandatului său ca ministru de Interne

Și Ecaterina Andronescu ar putea scăpa de demitere, spun liderii PSD, care nu au găsit încă o variantă de ministru pentru Educație. ”Va fi schimbată doar dacă va fi găsit un profesor universitar care să o înlocuiască”, au explicat sursele citate, precizând că până în acest moment nu a fost identificată o astfel de persoană. 

Ministrul Transporturilor , Răzvan Cuc, pentru a cărui înlocuire a făcut lobby intens în partid Niculae Bădălău, va rămâne și el pe post, după ce duminică, la alegerile PSD Telelorman, a promis pentru județul natal al Vioricăi Dăncilă 70 de kilometri de autostradă din ”Autostrada Sudului”, pod peste Dunăre la Zimnicea și centură ocolitoare tot la Zimnicea. 

Viorica Dăncilă a declarat de altfel după ședința de la Telelorman că ministrul Cuc are ”o foaie de parcurs” și trebuie să își ducă proiectele la capăt. 

Citiți și:  Surse: Viorica Dăncilă încearcă să o convingă pe Gabriela Firea să nu candideze la prezidențiale. Firea ar putea fi susținută de Ponta

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri