Legea carantinei și izolării a fost amânată din nou în Senat

Data actualizării: Data publicării:
cazanciuc
Foto: InquamPhotos / George Călin

ACTUALIZARE Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost amânat, din nou, în Senat, după ce Comisia Juridică a dezbătut prevederile precum și dacă acestea vor putea trece testul constituționalității. Actul normativ nu a fost modificat dar au fost depuse amendamente care vor fi discutate în ședința Comisiei de marți.

La dezbateri au participat atât ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cât și secretarul de stat Raed Arafat, care au încercat să expună punctul de vedere atât a Guvernului, cât și al specialiștilor, nevoia unei astfel de legi dar și necesitatea unei prevederi clare în ceea ce înseamnă carantinarea și izolarea. Aceștia spuneau că legea nu e făcută doar pentru situația actuală, în ceea ce privește Sars-CoV-2, ci și despre alte epidemii care ar putea să apară în România.

De asemenea, a fost solicitat și un aviz consultativ din partea CSM pentru a ajuta legea să nu fie atacată la CCR.

Senatul este camera decizională și trebuie să adopte proiectul înainte ca legea să fie promulgată.


Știre inițială

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, după ședința CExN că legea carantineri nu va fi votată în Senat până nu vor veni în comisiile de specialitate premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății. „Singurul membru al Guvernului care a venit să prezinte această lege este Raed Arafat. El nu este un om politic”, a declarat președintele PSD. Guvernul transmite că premierul sau miniștrii nu au fost invitați la dezbateri.

„Legea înaintată de către Guvernul Orban este o lege proastă. Am încercat la Camera Deputaților să avem un punct de vedere tansparent. O să continuăm la Senat dezbaterile atât cu CSM cât și cu ONG-urile care luptă pentru drepturi și libertăți. Nu putem susține această lege

Singurul membru al Guvernului care a venit să prezinte această lege este Raed Arafat. Nu au venit nici premierul, nici ministru Sănătății și nici ministrul Justiției. Nu a venit niciun membru politic al Guvenrului să susțină această lege.

Arafat ne-a prezentat punctul de vedere ca și specialist fără să intrăm în detalii privind restrângerea drepturilor.

Legea cum a fost înaintată către Parlament nu a avut avizul ministrului Justiției.

Nu se va vota legea în Senat până când prim-ministrul și min Sănătății nu vor veni să lămurează toată aspectele”, a declarat Marcel Ciolacu.

Guvernul spune că premierul și miniștrii nu au fost invitați la dezbateri

Guvernul a transmis însă că până la această oră nu au fost transmis invitații premierului și ministrilor pentru a fi prezenți la dezbatere.

„Având în vedere afirmațiile false făcute în spațiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, și nici miniștrilor din Cabinet, invitația de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care privește carantina și izolarea.  Menționăm faptul că atât premierul, cât și miniștrii Sănătății și Justiției, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial”, precizează reprezentanții Guvernului.

Președintele interimar al PSD s-a arătat „dezamăgit” de președintele Klaus Iohannis că nu a convocat consultări la Palatul Cotroceni pe legea carantinei.

„Eu am o dezamăgirea față de Klaus Iohannis. M-aș fi așteptat să cheme toate forțele politice și să fi avut o discuție cu specialiști și juriști. Această sustragere este nepermisă ținând cont cu ce avem de a face„, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a explicat și motivul pentru care legea este blocată la Senat, după ce la Camera Deputaților PSD a modificat legea. 

„Este în continuare o lege proastă chiar dacă a fost modificată 80% la Camera Deputaților. Nu am prelungit votul la Cameră pentru a arăta că nu prelungim dezbaterile”, a mai spus președintele interima al PSD.

Luni ar trebui reluate dezbaterile la proiectul de lege, în condițiile în care autoritățile nu au instrumentele necesare pentru a izola persoanele infectate cu noul coronavirus.

Citește și Surse: Baronii din Moldova au cerut în ședința CExN ca PSD să respingă legea carantinei pentru a fi „de partea poporului”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri