Exclusiv Ciolacu, către Nehammer: „Să te văd atunci, domnul cancelar, cum reacționezi, când toate instituțiile europene vin parte cu România”

Data actualizării: Data publicării:
nehammer cu pumnul strans
Cancelarul austrian Karl Nehammer continuă să se împotrivească aderării României la spațiul Schengen. Foto: Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că România va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene veto-ul Austriei în privința aderării țării noastre la spațiul Schengen și cere instituțiilor europene - Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană - să fie de partea României într-un eventual litigiu.

Marcel Ciolacu a spus că a avut un dialog cu președintele Klaus Iohannis pe tema poziției Austriei față de aderarea noastră la Schengen și a făcut o paralelă cu filmele polițiste.

„Ați văzut vreodată un film numai cu polițiști buni sau polițiști răi? Întotdeauna există și un polițist bun, și un polițist rău, e și alb, e și negru. (...) Am un dialog cu președintele României, mai ales unde prerogativele constituționale în ceea ce privește politica externă și politica de apărare - președintele României este comandantul suprem al armatei - este obligatoriu, indiferent dacă ne iubim sau nu, să avem acest dialog instituțional”, a declarat premierul miercuri, la Interviurile Digi24.ro

El a repetat atacurile față de cancelarul austriac și a precizat că toate instituțiile europene sunt de acord cu aderarea României. Premierul Ciolacu face un apel la instituțiile europene să ia parte alături de România la un eventual proces împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Ce face cancelarul (austriac Karl) Nehammer este total incorect. Incorect principiilor care au stat la constituirea Parlamentului European, a Comisiei Europene, a Consiliului European. De 10 ani așteptăm să intrăm în Schengen. Este prima oară când public (...) președintele Consiliului European a spus că România este îndreptățită să fie în Schengen, președinta Parlamentului European a spus că România va ataca la CJUE dacă Austria va folosi abuziv dreptul de veto și Comisia (Europeană) a ieșit la fel. 

Una e să folosești dreptul de veto dând niște explicații, dar nu am dreptul să-l folosesc abuziv, fiindcă așa vreu eu. România nu atacă Austria la CJUE. Eu cer ca Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European să fie parte în atacul României la CJUE. Toate aceste instituții europene au susținut și și-au dat acordul ca România să adere la spațiul Schengen. 

Să te văd atunci pe tine, domnul cancelar - am înțeles că-i place boxul - să te văd atunci cum reacționezi, când toate instituțiile europene vin parte cu România în acest atac la CJUE”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri