Ciolacu estimează că România va intra anul viitor în Visa Waiver: Un efort susţinut de partea americană și de diaspora din SUA

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu da mana cu blinken in sua
Ciolacu estimează că România va intra anul viitor în Visa Waiver. Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că estimează că România va intra anul viitor în programul Visa Waiver.

El a avut, luni, discuţii cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin şi cu secretarul de stat Antony Blinken.

"Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată", a declarat premierul.

"E un obiectiv extrem de important pentru cetățenii români și prioritar pentru guvern, pentru MAE. Lucrăm îndeaproape cu partenerii americani, ambasada SUA la București. Avem plan de acțiune cu măsuri concrete. Până la final de an urmează să semnăm două acorduri cu SUA: unul pentru protecția datelor și altul pentru combaterea și prevenirea infracțiunilor grave. Suntem pe calea cea bună. Trendul e descendent", a spus, la rândul său, ministrul de Externe Luminița Odobescu.

Întrebată despre 2025 ca dată avansată, Odobescu a răspuns: "Ne putem uita la acest obiectiv. Eu sunt prudentă în a avansa perioade, deci mă concentrez mai mult pe ce avem de făcut în perioada următoare și împreună cu colegii cred că avansăm în această direcție."

Şeful Executivului se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii până miercuri. Din delegaţia sa fac parte miniştrii Economiei, Radu Oprea, al Apărării, Angel Tîlvăr şi al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. 

"Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală", a declarat premierul în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o duminică seară cu românii din SUA. Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, prezentă la recepţia de la Washington D.C., a afirmat că în ceea ce priveşte includerea României în programul Visa Waiver, există progrese, potrivit Agerpres. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri