Cioloș, premier politic. Reacții în PNL

Data publicării:
sigla-pnl-nou

Declarația președintelui Klaus Iohannis, care a spus, joi, că nu va nominaliza un independent ca premier după alegerile legislative din 11 decembrie și i-a cerut, practic, premierului Dacian Cioloș să opteze pentru o înregimentare politică a fost comentată de liderii PNL, care au încercat să arate că cea mai bună alegere ar fi partidul liberal.

sigla-pnl-nou

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat, joi, că, după alegeri, premierul Dacian Cioloş va trebui să opteze dacă face sau nu politică, iar despre varianta susţinerii acestuia ca premier independent a menţionat că PNL doreşte după alegeri un guvern politic, iar „guvernul politic înseamnă tot”.

Eugen Nicolăescu a afirmat că PNL s-a exprimat de mai multe ori că Dacian Cioloş este un profil bun pentru un viitor premier, cu susţinere serioasă.

„Şi noi am spus, ca şi preşedintele, că viitorul premier, după alegerile din 11 decembrie, trebuie să fie politic. Deci este clar că domnul Cioloş, după alegeri, va trebui să opteze probabil, dacă face politică sau dacă nu face politică. E opţiunea dumnealui”, a explicat Nicolăescu, citat de News.ro.

Eugen Nicolăescu a arătat că Dacian Cioloş trebuie să spună dacă vrea să intre în PNL.

„O să vă rog să îl întrebaţi pe domnul Dacian Cioloş dacă doreşte să fie premierul PNL, dacă PNL va fi în poziţia de a propune premierul şi atunci dumnealui va opta, se va înscrie în PNL sau nu va dori să fie premierul PNL şi nu se va înscrie în PNL. Este aritmetică”, a comentat Nicolăescu. 

„Este oblligatoriu pentru noi să ne ducem la capăt angajamentul cu electoratul şi acesta este unul politic şi electoral”, a conchis vicepreşedintele PNL.

Raluca Turcan: Abordarea președintelui Iohannis este fără cusur

La rândul său, deputatul Raluca Turcan, vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), a declarat joi, pentru AGERPRES, că ar fi „foarte benefic pentru tot spectrul politic dacă premierul Cioloș ar avea opțiunea politică pentru PNL”.

Abordarea președintelui Iohannis este fără cusur din punct de vedere democratic. În toate țările civilizate, guvernele de tehnocrați sunt excepții. Oamenii nu votează tehnocrați apolitici, ci partide. În toate țările cu puternică experiență democratică, candidează, își asumă răspunderea și sunt trase la răspundere guvernele politice. Așa se explică și așteptarea foarte mare care există la nivel public ca premierul Cioloș să facă o alegere politică, într-un sens sau altul”, a precizat Raluca Turcan.

Potrivit vicepreședintelui PNL, „în toată cariera sa, domnul Cioloș a beneficiat de o importantă susținere politică. Și când a devenit comisar european pe agricultură, și când a fost susținut pentru a deveni prim-ministrul Guvernului României. Ar fi foarte benefic pentru tot spectrul politic dacă premierul Cioloș ar avea opțiunea politică pentru PNL pentru că ar ridica ștacheta. Ar obliga și PSD să atragă la nivel de decizie persoane care nu sunt uzate, nu sunt compromise", a arătat Raluca Turcan.

Mihai Voicu: Cioloş este o opţiune foarte bună pentru continuarea mandatului de premier, sprijinit de PNL şi cu PNL la guvernare

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, joi, că Dacian Cioloş este o opţiune foarte bună pentru continuarea mandatului de prim-ministru, sprijinit de PNL şi cu participarea formaţiunii liberale la guvernare.

„Din punctul meu de vedere, Dacian Cioloş este o opţiune foarte bună pentru continuarea mandatului de prim-ministru, sprijinit de PNL şi cu participarea PNL la guvernare”, a spus Mihai Voicu, liderul PNL Sector 1, citat de News.ro.

El a menţionat că PNL şi Dacian Cioloş au foarte multe puncte comune, viziuni comune şi multe dintre acţiunile Guvernului se identifică cu ceea ce susţin liberalii, şi de aceea este o variantă foarte bună de continuare.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, după alegerile parlamentare din acest an, nu va nominaliza în funcția de premier o persoană independentă politic.

„După alegerile parlamentare nu voi nominaliza persoane independente politic pentru poziția de premier al României”, a precizat șeful statului, după ce a participat la reuniunea Biroului Grupului Partidului Popular European, care are loc la București.

El a subliniat că, după alegerile parlamentare, România va avea un guvern politic.

„Asta înseamnă că toată lumea va reprezenta un partid. Așa funcționează democrația”, a precizat șeful statului.

Întrebat care va fi poziția sa dacă se va contura o altă majoritate care îl propune pe Dacian Cioloș premier, Iohannis a răspuns că atunci poziția sa va trebui să fie cea pe care a avut-o și în 2009.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri