Cîțu: În România sunt în jur de 600 de companii cu acționari legați de Rusia, legați de oligarhi din jurul lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîțu în Parlament.
Florin Cîțu, președintele PNL. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Florin Cîțu a declarat, luni, la RFI, că România trebuie neapărat să implementeze sancțiunile impuse Rusiei la nivel european. Potrivit președintelui PNL, în țara noastră "sunt în jur de 600 companii cu acționari legați de Rusia, legați de oligarhi din jurul lui Putin". 

"Trebuie neapărat să punem sancțiuni și să implementăm sancțiunile care au fost impuse la nivel european pentru toate companiile care au legătură cu Rusia. În România, din ce știu eu, sunt în jur de șase companii cu acționari legați de Rusia, legați de oligarhi din jurul lui Putin și, aici, vă dați seama că acestea o să fie costuri pentru economie și de aceea ar fi fost bine să fie o economie mai puternică", a precizat Cîțu, într-un interviu acordat sursei citate.

Președintele PNL Florin Cîțu susține că este necesar ca Guvernul să facă o analiză urgentă a celor peste 600 de companii cu acționariat rusesc din România.

„Este urgent ca guvernul, sper că a și început acest lucru, dacă nu trebuie să înceapă urgent, analiza celor peste 600 de companii care sunt cu acționariat rusesc în România. Eu am cerut acest lucru de săptămâna trecută, sper să se întâmple ceva. Și decizia cu banca (...) este doar una, de fapt, ele sunt două și este inadmisibil ca la nivelul Guvernului să mai uităm că avem o bancă și să nu începem demersul ca să ieșim și din acea Bancă rusească, deci sunt două bănci din care trebuie să ieșim”, a spus luni Florin Cîțu.

El susține că Ministerul Finanțelor are datoria să facă această analiză.

„Să vă dau un exemplu, România a trimis ajutoare către Ucraina de 3 milioane de euro. Haideți să ne uităm ce ajutoare de stat dăm acestor oligarhi, în acest moment, sute de milioane de euro. Nu este normal acest lucru, trebuie să oprim acest lucru. Mai bine dădeam banii către ajutoare către Ucraina, decât să dăm banii către oligarhii ruși. Aici, o analiză trebuie făcută rapid, urgent. Trebuie văzut și Ministerul de Finanțe are această datorie, Guvernul are această datorie. În același timp, aceste resurse pot să fie folosite pentru a-i ajuta pe refugiați în România și o să vedeți că o să avem nevoie de resurse în perioada următoare”, a mai spus liderul PNL.

Cîțu spune că România, ca membră a Uniunii Europene, are datoria să implementeze „la virgulă” sancțiunile impuse de Comisia Europeană: „Eu aș spune, noi având o istorie mai veche cu Rusia, să ne uităm să anticipăm. Pentru că asta am spus săptămâna trecută, dacă vă aduceți aminte, v-am spus că nu ajung aceste sancțiuni și România ar trebui să anticipeze și să vină cu ele mai devreme. Ar trebui să avem o celulă de criză în care să anticipăm astfel de sancțiuni, pentru că vedeți, ele vin în valuri. (...) Nu ne putem permite să fim singura țară din Uniunea Europeană care să spună că nu poate să implementeze sancțiuni pentru că are o situație dificilă. Așa ceva este inadmisibil, trebuie să fim acolo și trebuie să fim, nu neapărat solidar, dar nu trebuie să susținem din banii și din taxele românilor, nu trebuie să susținem această ofensivă”

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc luni, în şedinţă comună pentru a adopta o declaraţie politică cu privire la situaţia din Ucraina, a mai spus, luni, președintele PNL.

"Am discutat azi-dimineaţă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vom avea plen reunit astăzi, la o oră pe care o vom anunţa, pentru a adopta o declaraţie politică pe tema situaţiei din Ucraina. Trebuie să fie cât mai repede acest plen", a precizat Cîţu.

El a subliniat că întreaga clasă politică trebuie să acţioneze "ferm" în contextul războiului din Ucraina.

"Este clar că trebuie să arate că toată clasa politică din România acţionează ferm în acest război, această invazie a Rusiei în Ucraina, dar trebuie să venim şi cu soluţii şi aici Parlamentul României, şi în discuţia pe care am avut-o cu preşedintele României, săptămâna trecută, este gata, în momentul în care este nevoie, să modificăm în legislaţie pentru a permite (...) să modificăm ceva în domeniul umanitar. Parlamentul României este gata să treacă orice astfel de legislaţie în regim de urgenţă ca (...) să fie totul aplicat legal chiar şi în ceea ce priveşte sancţiunile", a precizat Cîţu, potrivit Agerpres.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri