UDMR amenință cu ieșirea de guvernare. Ciucă: PNL nu vrea absolut nimic, sunt discuții

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 18 IAN 2023
Prim-ministrul Nicolae Ciucă (PNL) și vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR). Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marți, că își dorește în continuare o coaliție cu PSD și UDMR, după amenințările reprezentanților maghiari că ar putea ieși de la guvernare. În ceea ce privește informația că liberalii ar dori Ministerul Mediului de la UDMR, Ciucă a afirmat că „PNL nu vrea absolut nimic”. 

Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, a declarat luni că a aflat „oficial” faptul că PNL vrea să ia Ministerul Mediului deţinut în prezent de Tanczos Barna, la rotaţia premierilor de la sfârşitul lunii. „Până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord”, a precizat deputatul, el precizând că UDMR ia în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare. 

„PNL nu vrea absolut nimic. Vrem în continuare să asigurăm guvernarea țării, așa cum am făcut-o și până acum, vrem să asigurăm stabilitate politică. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de această stabilitate (...) Vom asigura guvernarea cu responsabilitate, fără ca PNL...sunt discuții care se duc în spațiul acesta al interpretărilor pe o ipoteză sau alta...În acest moment, vă rog să aveți încredere că suntem oameni cât se poate de responsabili și vom face astfel încât să asigurăm preluarea guvernării la sfârșitul lunii mai”, a spus Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește declarația liderului UDMR Csoma Botond, președintele PNL a răspuns: „Eu înțeleg prin «oficial» că formal s-a semnat o hârtie. Nu s-a procedat la nicio abordare formală. Nu sunt astfel de discuții în momentul de față care să ne ducă la o decizie, ca atare sunt discuții”.

„Eu cred că UDMR, ca și PSD, împreună să găsim acea soluție care a fost agreată și este în continuare, nu pentru ceva anume, nu pentru un partid, nu pentru unu sau două persoane. Este o chestiune de absolută responsabilitate pentru o țară”, a mai afirmat premierul. 

Întrebat privind preluarea de către UDMR a unui portofoliu precum cel al Energiei, Ciucă a precizat: „Nu văd rostul la aceste discuții”. 

El a negat că ar fi blocaje în discuțiile din Coaliție pe tema rotației premierilor. 

Botond a declarat marți la Digi24 că UDMR dorește să păstreze la rotativă portofoliile pe care le-a avut până acum. Totodată, el a spus Uniunea ar avea oameni profesioniști pentru ministerele Agriculturii și Energiei, în cazul în care PNL vrea să ia de la UDMR ministerul Mediului.

Și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat la Digi24 că nu s-a cerut UDMR cedarea vreunui portofoliu și că în opinia sa, aceste tensiuni create pot fi o tactică a UDMR în pregătirea unor viitoare negocieri.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri