UDMR amenință cu ieșirea de la guvernare. Csoma Botond: Am aflat oficial că PNL vrea Ministerul Mediului la rotaţie, nu suntem de acord

Data actualizării: Data publicării:
Csoma Botond pe holul parlamentului
Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR,  a declarat luni că a aflat oficial faptul că PNL vrea să ia Ministerul Mediului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, a declarat luni că a aflat oficial faptul că PNL vrea să ia Ministerul Mediului deţinut în prezent de Tanczos Barna, la rotaţia premierilor de la sfârşitul lunii. „Până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord”, a precizat deputatul, el precizând că UDMR ia în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare.

Întrebat în emisiunea „Proiect de ţară: România”, de la Prima News, cum comentează faptul că PNL vrea Ministerul Mediului la rotativa guvernamentală, el a afirmat că a aflat astăzi oficial acest lucru.

„Am aflat astăzi oficial, până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord, nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca rolul UDMR în guvernare să scadă. Cred că la toate ministerele pe care le-am condus, UDMR şi-a făcut treaba bine”, a spus Csoma Botonad.

El a precizat că, dacă se ia în calcul o abordare pur matematică, atunci trebuie să fie raportată la momentul 2021. „Dacă în 2021 valoarea noastră guvernamentată a fost x plus 1, când USR a ieşit de la guvernare, nu cred că acum am valora X minus 1. (..) Nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca noi să avem mai puţine ministere şi celealte partide să aibă aceeaşi pondere”, a arătat Botond, potrivit News.ro.

Întrebat ce va face Uniunea în scenariul acesta, Csoma Botond a spus: „Va fi o decizie statutară, dar (..) sunt foarte multe voci care spun că nu ar trebui să ne cramponăm să stăm la guvernare, pentru că atunci în percepţia publică am apărea că vrem să rămânem la ciolan. Pentru că nu se face o evaluare profesională, în acest caz, ci o evaluare de ordin politic, şi cu aceasta nu putem să fim de acord. Există foarte multe voci în organizaţia pe care o reprezint care spun că, în atare condiţii, nu ar trebui să stăm. Luăm în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare. Eu vă spun care sunt părerile din partid. Nu e o decizie”, a spus reprezentantul UDMR.

Ionuţ Stroe (PNL): Până în momentul de faţă nu e nicio solicitate din partea vreunei formaţiuni în legătură cu vreun portofoliu al UDMR

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe a declarat luni că, până în momentul de faţă, nu e nicio solicitate din partea vreunei formaţiuni politice în legătură cu vreun portofoliu al UDMR. El a precizat că există o oportunitate de a îmbunătăţi anumite portofolii unde s-a performat mai puţin şi a adăugat că „este vorba de funcţionarea acestei guvernări, nu a apăra portofoliile şi a ţine cu dinţii sau a pune condiţii, dacă nouă ni se ia”.

Infirm, nu ştiu din ce surse aţi aflat, până în momentul de faţă nu e nicio solicitate din partea vreunei formaţiuni politice în legătură cu vreun portofoliul UDMR. Din partea noastră şi a PSD există flexibilitate, este foarte normal să existe această fereastră de oportunitate, apropo de reaşezarea politică a acestei coaliţii, să discutăm”, a afirmat Stroe, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

El a continuat: „Evident ne dorim UDMR în coaliţie, ne bazăm pe maturitatea acestui partid care tot timpul s-a achitat de obligaţii şi de angajamentele sale, în mod riguros”.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că este vorba de funcţionarea acestei guvernări.

„Acesta este numitorul comun al acestei guvernări. Nu a apăra portofoliile şi a ţine cu dinţii sau a pune condiţii, dacă nouă ni se ia. Avem nişte discuţii intime ale coaliţie şi evaluarea miniştrilor, nu există nicio problemă în momentul de faţă. Nu trebuie să fiţi atât de defensivi în legătură cu ce vă aparţine în momentul de faţă în ecuaţia guvernamentală, am spus doar că există flexibilitate, în condiţiie în care asigurăm funcţionarea guvernării. Ponderea în coaliţie este reflectată foarte bine”, a comentat Stroe.

Ionuţ Stroe a arătat „evaluarea se face iar ponderea fiecărui partid nu se schimbă”.  

El l-a întrebat pe reprezentantul UDMR dacă este de acord cu o evaluare a întregului Executiv. 

„Există o oportunitate de a îmbunătăţi anumite portofolii unde s-a performat mai puţin, a spus-o chiar şi preşedintele UDMR, acesta este momentul în care resetezi. (..) Vom avea o evaluare, e un moment oportun, oferit de această schimbare de premier”, a mai arătat Ionuţ Stroe, precizând că evaluarea va fi făcută de premier şi de partide.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri