Controverse în USR după ce Nicușor Dan a anunțat că s-a înscris în competiția internă pentru Primărie: Nu poate conform statutului

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
170601_NICUSOR_DAN_08_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Fostul președinte al USR, Nicușor Dan, a anunțat luni că și-a depus dosarul în USR pentru desemnarea candidatului pentru Primăria București. Nicușor Dan, însă, nu mai este membru al partidului și, conform statutului, nu își poate depune candidatura. Totuși, acesta speră să obțină susținerea USR.

„Conform statutului, nu poate să își depună candidatura dacă nu este membru”, au declarat surse din conducerea USR, pentru Digi24.ro.

Ce prevede statutul USR în cazul candidaturilor pentru Primăria Capitalei:

Art. 77. (1) Orice membru al Filialei Municipiului Bucureşti poate propune USR candidatura sa din partea USR la alegerile locale pentru funcţiile de Primar General al Municipiului Bucureşti sau consilier local în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
(2) Conferinţa Filialei Municipiului Bucureşti desemnează, prin vot secret, candidatul pentru funcţia de Primar General al Municipiului Bucureşti. În situaţia în care niciun candidat nu a obţinut majoritatea voturilor, se desfăşoară un al doilea tur de vot, dintre candidaţii clasaţi plasati pe locurile 1 şi 2 în primul tur.

Aceleași surse susțin că Nicușor Dan se bazează pe noua compoziție a Biroului Politic care i-ar fi favorabilă. În cazul în care candidatura sa va fi respinsă, acesta ar putea să folosească contextul în interes propriu. 

„El încearcă să forțeze și speră să nu conteste cineva candidatura. Dacă este contestată, sigur nu stă în picioare. Putea să se înscrie în partid și să nu mai aibă nicio problemă, dar el vrea să se victimizeze după ce va fi respinsă candidatura.”, susțin surse din USR.

Nicușor Dan a demisionat din USR la scurt timp după ce fusese ales președinte la primul congres al partidului, pe fondul disputelor privind poziționarea parlamentarilor formațiunii față de inițiativa cetățenească de revizuire a constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Nicușor Dan a pledat pentru o poziție neutră, dar majoritatea liderilor centrali au votat pentru respingerea inițiativei.

Dan s-a reînscris pentru o scurtă perioadă în USR pentru a contrasemna, în mod legal, protocolul Alianței USR-PLUS, după decizia BEC de a respinge înscrierea alianței la alegerile europarlamentare din luna mai. Ulterior, Nicușor Dan a părăsit formațiunea politică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri