Crin Antonescu: Bugetul e o victorie a lui Traian Băsescu. Nu o merita, dar nu o putem ascunde

Data publicării:
antonescu-base

Crin Antonescu a declarat că Guvernul a cedat condițiilor lui Traian Băsescu în problema bugetului și că nu a fost foarte bucuros în această privință.

„N-am fost foarte bucuros. Legea bugetului este cel mai important proiect de lege pe care un guvern, într-un an, îl înaintează. Este expresia cea mai clară a ansamblului politicilor sale publice. Când construiești un proiect de buget de gândești bine”, a spus Crin Antonescu.

Până la urmă, când s-a ajuns la ideea cu creșterea accizei, ea a fost bine documentată și noi am avut o discuție asupra ei. Noi am fost de acord, am asumat-o și am susținut-o public. Noi am considerat că această creștere a accizei este o chestiune suportabilă, care poate fi folosită și pentru fondul de autostrăzi și mai ales care permite o evoluție progonozată de către noi: la 1 iulie, reducerea CAS-ului”, a subliniat el.

Când s-a luat prima dată decizia am spus asta este, pe asta mergem. Când a ieșit prima dată președintele și a spus că vrem să facem bani de partid, am mai avut o discuție și am spus: aveți vreun motiv să reconsiderați? Poate că are dreptate, se poate, putem face altfel? Nu! Dimpotrivă, dinspre zona prim-ministrului președintele a fost ocărât în fel și chip”, a explicat Antonescu.

Președintele PNL a mai spus că nu știe de ce a cedat Victor Ponta în această privință în fața lui Traian Băsescu.

Din punct de vedere politic a fost, după părerea mea, o înfrângere totală, o victorie pe care domnul Băsescu nu o merita, dar pe care nu o putem ascunde. Pentru domnul Băsescu este o victorie, pentru că s-a dovedit că se putea face altfel și pentru că s-a făcut altfel. În sensul acesta, n-avem ce discuta de data aceasta. Sper ca prim-ministrul și ministrul finanțelor să tragă învățătura că un buget trebuie făcut foarte serios și când ai spus: ăsta e, ăla e!”, a declarat Crin Antonescu.

Șeful liberalilor a adăugat că un lucru care l-a mâhnit a fost faptul că în această grabă, Victor Ponta a uitat să comunice public decizia luată la Cotroceni și a comunicat-o președintele într-o conferință de presă, acest aspect fiind o atribuție a Guvernului.

Despre comparația Ponta-Boc, președintele PNL a negat că a făcut-o și a argumentat că a comparat două momente.

„Într-adevăr, momentele sunt comparabile”, a spus Antonescu.

În timpul campaniei electorale, cei doi lideri USL l-au criticat de mai multe ori pe Emil Boc că asculta ordinele președintelui Traian Băsescu.

Despre amânarea accizei cu totul, Crin Antonescu a refuzat să se pronunțe, subliniind că este esențial ca de la 1 iulie, așa cum s-a stipulat în scrisoarea cu FMI, să se facă o scădere cu 5 puncte procentuale la angajatori, la data de 1 iulie 2014.

Întrebat dacă pentru această măsură banii ar putea veni de la Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, Crin Antonescu a replicat că supozițiile șefului statului se activează, dar că nu crede că ele sunt reale. Șeful PNL speră că o primă resursă să fie ANAF, după reorganizare, printr-o colectare mai bună a taxelor și impozitelor.

Traian Băsescu a criticat în mai multe ieșiri publice faptul că acciza de 7 eurocenți este inutilă și că o soluție pentru a se găsi bani este tăierea fondurilor alocate Ministerului Dezvoltării.

„De ce insist să se facă tăieri de la domnul Dragnea. Pentru că aceștia sunt bani electorali, destinați mobilizării primarilor pentru a fi mobilizați pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale. Se pare că mulți primari numai așa funcționează, dacă primesc fisele în tonomat, altfel nu cântă la alegeri”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri