D. Șova: Obiecțiile Ministerului Justiției, greșeli juridice fundamentale, bazate pe necunoaștere

Data publicării:
DAN SOVA PSD-Mediafax Foto-Razvan Lupica

Ministrul Dan Șova a comentat, la „Imparțial”, declarațiile de luni ale președintelui Traian Băsescu privind proiectul de lege care vizează exploatarea minieră de la Roșia Montană, pornind de la obiecțiile specialiștilor.

„Domnia sa a adăugat foarte mult creator la avizul Ministerului Justiției, mințind”, a spus Dan Șova.

Referindu-se la atenționările juriștilor, preluate de șeful statului, privind pierderea controlului asupra evoluției exploatării, în cazul în care licența se acordă pe 20 de ani, Dan Șova a precizat: „Ce n-a spus domnul Traian Băsescu este următorul lucru: că licența se dă întotdeauna pe 20 de ani. Și licența la Roșia Montană s-a dat în 1999, cu valabilitate până în 2019. Faptul că din 1999, până în 2013, nu a fost pornită această exploatare și nu există nici dacă se aprobă mâine legea, exploatarea nu se pornește mai devreme de 2016 – 2017, una din discuții a fost dacă este posibil să se facă un text de excepție de la Legea 85/2003, legea minelor, în care s-a spus așa: licența să poată fi prelungită până la 20, dar prelungirea licenței este atributul Agenției Naționale de Resurse Minerale, nu o poate prelungi pe mai puțin de cinci ani, dar nu înseamnă că ANRM o va prelungi pe 20. Deci domnul Traian Băsescu minte, ca de obicei. Licența este dată pe 20 de ani”.

„Specialiștii de la Ministerul Justiției au spus că se instituie excepție de la Legea 85/2003 și că prelungirea licențelor ar trebui să se facă în condițiile legii 85/2003. Dar tocmai asta e ideea, că legea instituie, reglementează o excepție de la Legea 85, dacă Parlamentul vrea să aprobe sau nu acestă excepție este una, dar textul nu spune că prelungirea se face pe 20 de ani, ci până la 20 de ani”, a subliniat ministrul pentru proiecte de infrastructură și investiții străine.

În plus, Dan Șova a spus să este, de asemenea, eronat argumentul conform căruia în proiectul de lege, compania privată ar deveni expropriator.

Legea este foarte clară: statul român este expropriatorul, statul român. Statul român este cel care dă hotărârea de Guvern de expropiere. Ceea ce se deleagă este munca de jos, adică identificarea proprietăților. Îl informez pe președintele Traian Băsescu, dar cu siguranță știe deja, că acest lucru se deleagă de 20 de ani în România, de la Legea 33/1994, expropierea pentru cauze de utilitate publică și au dreptul de expropiere, de exemplu, Apa Nova, care are capital mult mai mare privat decât are Roșia Montană, Enel-urile, societățile din domeniul gazelor, CNADR, care e societate privată, cu capital privat de stat – toți au dreptul de a face aceste identificări cadastrale, ca să ajute statul român”, a subliniat Dan Șova.

Întrebat de ce, totuși, în avizul Ministerului Justiției se atrage atenția asupra implicațiilor pe care le-ar avea modificarea perimetrelor, ministrul a declarat că funționarii MJ au greșit.

„Toate aceste lucruri care au fost ridicate de Ministerul Justiției, eu îmi permit să spun foarte liniștit, sunt greșeli fundamentale de natură juridică, care au la bază necunoașterea. (...) Funcționarii care au făcut această hârtie sunt slab pregătiți juridic și o spun cu toată răspunderea”, a subliniat minsitrul Dan Șova.

„Mai mult decât atât, toate au fost discutate cu ei, li s-a explicat, și acesta este motivul și pentru care au dat aviz pozitiv, că altfel nu dădeau aviz pozitiv, dădeau aviz negativ. Problemele astea se discută. Noi o să-i chemăm pe cei de la Minsiterul Justiției la comisie, să dicutăm, pentru că nu numai el, cum spune domnul președinte Băsescu, este garantul sau cel care supraveghează respectarea Constituției. Dacă ar citi Constituția României și regulamentele camerelor, ar afla că și camerele și președinții camerelor și comisiile au obligația de a garanta respectarea Constituției și ne ocupăm cu asta”, a conchis Dan Șova.

Ce au sesizat funcționarii MJ

Proiectul de lege propus de Guvern care prevede începerea exploatării la Roşia Montană este în mare parte neconstituţional. Concluzia este a experţilor Ministerului Justiţiei care avertizează că, dacă proiectul guvernului va trece de Parlament, statul poate pierde controlul proiectului aurifer. Actul normativ, aflat acum la Senat, este un document plin de confuzii juridice şi excepţii de la legile în vigoare, care fac statul simplu martor la situaţia de la Roşia Montană, susţineau specialiştii MJ.

„Modificarea, fie a perimetrului care ar face obiectul licenței, fie a unora adiacente, la cererea titularului este de natură să înlocuiască practic ANRM în activitatea de gestionare a resurselor minerale, deoarece titularii ar ajunge să stabilească între ei sau unilateral, perimetrele de care au nevoie”, sublinia Ministerul Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri