Dan Barna revine cu explicații: USR nu va participa cu miniștri într-un guvern de tranziție

Data actualizării: Data publicării:
dan barna
Foto: InquamPhotos/George Călin

Președintele USR, Dan Barna, revine cu precizări după ce a anunțat joi la Tulcea că partidul său poate intra în orice moment la guvernare. „Vom susţine moţiunea de cenzură şi vom participa la discuţii pentru a găsi cea mai bună soluţie a unei guvernări să asigure perioada aceasta de interimat care să ne ducă la alegeri anticipate. Dar în contextul actual, USR nu va participa cu miniștri într-un guvern de tranziție.”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

Inițial, într-o declarație de presă susținută la Tulcea, Dan Barna a declarat: „Putem intra la guvernare în orice moment. Avem resurse, avem program, avem oameni competenţi, dar este nevoie de o majoritate parlamentară care să facă posibilă reformele de care are nevoie România. Nu mai putem prosti la nesfârşit electoratul că trebuie făcute reforme, dar de fapt să nu le facă nimeni altcineva. Considerăm că aceste reforme pot fi făcute cu o majoritate parlamentară”.

În opinia liderului USR, partidul său va susține o moțiune pentru dărâmarea guvernului, după care ar trebui investit un guvern de tranziție, care, mai apoi să ducă la alegeri anticipate.

„Avem nevoie de un acord politic al tuturor partidelor parlamentare și al președintelui Iohannis pentru organizarea de alegeri anticipate care să dea naștere unei astfel de majorități, pentru că în actuala configurație parlamentară ea nu există.”, a scris Dan Barna.

Conform Constituției, pentru anticipate este nevoie de respingerea consecutivă a cel puțin două propuneri de premier, de către Parlamentul României, pentru ca acesta să poată fi dizolvat. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni din mandatul Președintelui. 

Astfel, pentru a ajunge la anticipate, după instalarea unui guvern de tranziție, este nevoie fie de o demisie a premierului, fie de o nouă moțiune de cenzură care să dărâme guvernul de tranziție, iar mai apoi, după ce viitorul președinte va fi instalat, acesta trebuie să facă două propuneri de premier, iar parlamentarii să fie de acord să le respingă pe ambele și să își piardă cele câteva luni care le rămân din mandatul care în mod normal se încheie în decembrie 2020.

Dacian Cioloș a declarat miercuri la Digi24 că Alianța USR-PLUS este gata să își asume guvernarea. 

„Trebuie să punem un guvern competent. Să nu mai așteptăm un an de zile.”, a declarat Dacian Cioloș.

Editor: Robert Kiss

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri