Dăncilă, angajata BNR. Florin Cîțu: Nu comentez politica de resurse umane a BNR. Am încredere în independența politicii sale monetare

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila cu ochelari ,asculta traducerea in casti
Viorica Dăncilă a fost angajată de BNR pentru capacitatea ei de lobby la instituțiile europene. Foto: Agerpres

Premierul Florin Cîțu a spus miercuri că nu comentează politica de resurse umane a Băncii Naționale, care i-a angajat pe post de consilieri pe Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu, dar și-a declarat încrederea în independența politicii financiare a băncii centrale, după ce unii liberali au menționat suspiciuni că cei doi social-democrați ar fi în sfera de influență a Moscovei.

„Nu comentez politica de resurse umane a Băncii Naționale a  României”, a spus premierul Florin Cîțu, răspunzând unei întrebări din partea presei. Întrebat dacă decizia de a-i angaja pe Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu decredibilizează instituția și dacă va vorbi despre aceasta cu guvernatorul BNR, șeful executivului a răspuns: „Discutăm multe subiecte importante, dar nu politica de resurse umane”.

La observația că liberalii Ovidiu Raețchi și Rareș Bogdan s-au arătat îngrijorați și au ridicat suspiciuni că cei doi social-democrați s-ar putea afla în sfera de influență a Moscovei, iar acum sunt angajați acum într-o instituție a țării cu rol strategic, premierul a repetat că nu comentează politica de resurse umane a BNR, dar a spus că are încredere în independența politicii monetare a României.

Viorica Dăncilă va lucra în cadrul Biroului Economie Verde la Banca Națională, birou în cadrul unui departament care se va ocupa de trecerea la moneda euro, a anunțat marți Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu. Criteriul de selectare a Vioricăi Dăncilă, dar și a lui Ioan Mircea Pașcu, ambii foști europarlamentari, este nevoia de „oameni care deschid uși în Europa”, a explicat Adrian Vasilescu.

Vestea a provocat reacții diverse în rândul clasei politice românești, de la evitarea unor comentarii, cum a făcut Ludovic Orban, care a spus că pe Viorica Dăncilă o recomandă „vocea și talentul”, la atitudini neutre, din partea lui Marcel Ciolacu, care îi dorește Vioricăi Dăncilă „succes în noua activitate”, și până la atitudini vehemente, inclusiv din partea unor liberali, dar și a USR PLUS, care i-a cerut lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, să-și reevalueze decizia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri