Alba-neagra cu salariile profesorilor. Guvernul corectează OUG care prevedea o majorare de doar 8%. Cresc și salariile primarilor

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu ligia deca si nicolae ciuca la guvern
Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca și președintele PNL, Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a corectat ordonanța de urgență publicată în dezbatere publică miercuri și a modificat procentul cu care vor fi majorate salariile profesorilor de la 1 ianuarie. Față de varianta inițială, unde majorarea era de doar 8%, deși profesorilor li se promisese 13%, în varianta a doua publicată pe siteul ministerului de Finanțe apare procentul corect. Astfel, de la 1 ianuarie, salariile profesorilor cresc cu 13%, urmând ca diferența de 7% până la promisiunea guvernului pentru 2024 de 20% majorare să se aplice de la 1 iunie. Totodată, salariile de bază/ soldele de funcţie/ salariile de 4 funcţie/ indemnizaţiile de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora se majorează cu 5% faţă de nivelul din decembrie 2023.

Extras din ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene: 

„-începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de 4 funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. 

-indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX litera C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. 

-cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează: a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023; b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”.

Anterior, în dezbatere publică a fost pus un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede o majorare de doar 8% pentru profesori de la 1 ianuarie 2024.

Alte măsuri cuprinse în „odronanța trenuleț”:

  • se plafonează sporurile la nivelul celor din decembrie 2023
  • munca suplimentară se compensează cu timp liber, cu excepția polițiștilor, militarilor
  • nu se acordă bilete de valoare, în afară de tichete de creșă
  • se suspendă ocuparea posturilor vacante.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri