Drulă îl acuză din nou pe Bode pentru achiziţia BMW-urilor de Poliție: „S-au comis ilegalităţi”

Data publicării:
drula se cearta cu bode
Schimb de replici între Cătălin Drulă și Lucian Bode. Foto: Captură video

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a prezentat marţi mai multe documente oficiale de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Transporturilor, care, spune el, confirmă că la achiziţia de autoturisme BMW pentru Poliție de către fostul ministru de Interne Lucian Bode „s-au comis ilegalităţi”.

„La un an de la declanşarea scandalului BMW-urilor cumpărate de Lucian Bode de la prietenul preşedintelui Iohannis, vă punem astăzi la dispoziţie documente care arată, din surse oficiale, de la Ministerul Afacerilor Interne, semnate de domnul Predoiu, şi de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, semnate de Sorin Grindeanu, că s-au comis ilegalităţi. Este un raport de neconformitate scris negru pe alb, semnat şi necontestat de Ministerul Afacerilor Interne şi nu s-a cerut niciun leu, niciun euro din bani europeni, creându-se astfel un prejudiciu de cel puţin 50 de milioane de lei bugetului de stat”, a declarat Cătălin Drulă marți, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a menţionat că documente au fost emise după ce s-a controlat procedura de achiziţie a autovehiculelor.

„Aceste documente spun că specificaţiile tehnice incluse în documentaţia de atribuire, de către autoritatea contractantă, se referă la cerinţe tehnice foarte specifice şi intră în celebrele dimensiuni la centimetru ale maşinii, combinaţia acestor aspecte tehnice foarte specifice restrânge în mare măsură concurenţa, deoarece prin comparaţia vehiculelor similare de clasă cu vehiculele ofertate de SC Automobile Bavaria SRL, firma prietenului preşedintelui Iohannis, BMW Seria 3, rezultă că se exclud un număr mare de vehicule de clasă similară. Autoritatea contractantă nu a justificat cerinţele foarte specifice, a fost restrânsă în mod nejustificat concurenţa cu încălcarea articolului 18, alineatul 1, din Directiva 2014 a UE. A constatat un organism din subordinea Ministerului Transporturilor, care a verificat procedura şi, prin urmare, a decis şi penalizări şi, deşi acest raport a fost făcut în mai, care spune că procedura a fost nelegală, nu a fost contestat până astăzi”, a mai arătat Drulă.

Liderul USR a mai spus că cele 300 de maşini BMW trebuiau cumpărate din fonduri europene, să fie plătite din bugetul de stat, după care aceşti bani să fie ceruţi înapoi de la Comisia Europeană.

„Ne spune domnul Predoiu că s-au livrat 288 de autospeciale, iar 270 au fost şi plătite, 52 de milioane de lei. Câţi bani au fost ceruţi înapoi până astăzi - zero. Era un calendar pe care l-am cerut, orice contract de finanţare trebuie să aibă un calendar de rambursare. În iulie 2023 trebuiau cerute 14 milioane la rambursare, în septembrie 2023 - 12 milioane. Niciuna dintre aceste sume nu a fost cerută. Motivul este foarte simplu - domnul Bode nu vrea să ajungă pe mâna doamnei Kovesi, pentru că dacă cere banii la rambursare va fi investigată de Parchetul European această achiziţie cu dedicaţie. Documentele confirmă ce am spus anul trecut, că este o hoţie. Arată cum 50 de milioane de lei din bugetul statului au fost jefuite pentru a fi date unei clientele de partid şi arată cum domnul Bode a minţit permanent şi este acoperit de colegul său de partid, de domnul Predoiu, prin nerambursarea acestor bani europeni pentru proiectul BMW- urilor”, a conchis Drulă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri