Electoratul, momit cu mesaje emoționale. Analiștii spun că mesajele dure ale politicienilor atrag alegătorii

Data publicării:
basescu la izvoru muresului facebook

Comentatorii politici susţin că discursurile cu tentă naţionalistă încă prind bine la electorat. Aceasta ar fi una dintre explicaţiile declaraţiilor dure ale preşedintelui Traian Băsescu referitoare la liderii politici maghiari.

Propaganda emoţională încă funcţionează pentru că merge, să spunem aşa, la suflet, nu la raţiune şi atunci preşedintele încercă să îşi sporească acest capital de imagine”, crede sociologul Bogdan Ficeac.

Mişcare pe care a simţit-o şi preşedintele PNL Crin Antonescu. Acesta şi-a întrerupt concediul pentru a contraataca.

„Ceva, ceva trebuia să apară, să spună şi el, sau măcar să încerce demontarea unei asemenea acţiuni, ceea ce este destul de dificil. Când mergi la sentiment cu propganda emoţională, discursul raţional nu prea prinde, dar ceva trebuia făcut”, spune Bogdan Ficeac.

În faţa acestui tip de discurs, părerile electoratului sunt împărţite. Unii oameni cred că astfel de discursuri sunt necesare, în timp ce alții spun că „atitudinea la nivel înalt este jenant de lipsită de responsabilitate”.

Pe românii si maghiarii de rând, disputele politice par să nu îi intereseze. Spun că, de ani buni, convieţuiesc în linişte, dincolo de scandalurile la nivel inalt.

De-a lungul timpului, atât Traian Băsescu, cât şi Crin Antonescu şi-au schimbat părerile în ceea ce îi priveşte pe liderii politici maghiari, fie că sunt din Ungaria sau România. Deşi acum l-a criticat, în urmă cu trei ani şeful statului îi mulţumea lui Laszlo Tokes.

„Domnule Tokes, vă mulţumesc mult şi dumneavoastră, şi lui Viktor Orban pentru susţinerea pe care mi-aţi dat-o la alegerile prezidenţiale, dar totuşi, 75% dintre etnicii maghiari au votat cu mine în turul II, sunteţi cam mulţi, nu vă pot fi recunoscători la toţi odată”, afirma atunci Traian Băsescu.

De asemenea, Crin Antonescu a lăudat acum poziţia UDMR, deşi în urmă cu doi ani afirma că „liderii UDMR se comportă ca nişte pedelişti de etnie maghiară şi nu mai reprezintă corect interesele comunităţii maghiare”.

Tensiunile dintre România si Ungaria s-au reaprins odată cu declarația liderului extremiștilor maghiari, care a spus că ar susține un conflict între cele două țari pentru autonomia Transilvaniei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri