Macron a ajuns în România și a fost întâmpinat de Nicolae Ciucă: „Franța este prezentă aici pentru a evita o extindere a războiului”

Data actualizării: Data publicării:
Ciucă dă noroc cu Macron
Premierul Nicolae Ciucă și președintele francez Emmanuel Macron. Foto: Twitter / Guvernul României

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în această seară la Constanța. Aeronava liderului de la Elysee a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, unde a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Apoi Macron va avea o întâlnire privată cu militarii francezi staționați la baza din județul Constanța. Vizita în România e doar începutul turneului est european al președintelui francez.

ACTUALIZARE 19:40 - Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a ajuns în România și a fost întâmpinat marţi seară, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, de premierul României, Nicolae Ciucă.

Emmanuel Macron şi Nicolae Ciucă au urcat apoi în maşini, coloana oficială mergând la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde cei doi oficiali s-au întâlnit cu militarii din ţări aliate, dislocaţi la baza din judeţul Constanţa.

Nicolae Ciucă, mesaj de mulțumire Franței

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de mulţumire Franţei pentru prezenţa militară în România în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO, cu ocazia primirii în ţara noastră a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

„Am avut plăcerea de a-l primi pe preşedintele francez Emmanuel Macron în România. Bun venit, domnule preşedinte! Încă o dată, un mare mulţumesc Franţei pentru prezenţa militară în România, în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO”, a transmis Nicolae Ciucă, marţi seară, într-un mesaj pe pagina de twitter a Guvernului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Macron le-a adresat mulţumiri militarilor francezi şi aliaţi prezenţi în România în actualul context internaţional.

„Vreau totodată să mulţumesc Armatei Române pentru cum v-au primit, pentru cooperarea pe care a ştiut să o construiască şi să le mulţumesc tuturor aliaţilor prezenţi, în mod special aliaţilor noştri americani, care sunt reprezentaţi aici şi care joacă un rol esenţial pe flancul de Est al Alianţei", a spus preşedintele Franţei.

El a subliniat importanţa pe care a avut-o reacţia rapidă a aliaţilor din NATO, inclusiv a Franţei, care au desfăşurat forţe suplimentare în ţările de pe flancul estic.

„Deplasându-vă atât de repede (...), aţi contribuit la consolidarea acestui parteneriat, dar şi la clădirea a ceva şi mai preţios între naţiuni şi între armate, încrederea. Şi în mod particular încrederea prietenilor noştri români şi a întreg flancului estic al Europei şi alianţei noastre. Acest lucru este nepreţuit”, a subliniat preşedintele Franţei.

Macron s-a referit şi la războiul din Ucraina.

„Nimeni nu ştie să spună ce ne vor aduce următoarele săptămâni, următoarele luni. Vom face totul pentru a continua să stopăm efortul de război al Rusiei, să-i ajutăm pe ucraineni şi armata lor şi să continuăm negocierile”, le-a mai transmis Emmanuel Macron militarilor aliaţi aflaţi la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, la baza militară de la Kogălniceanu, a informat Administraţia Prezidenţială.


Știrea inițială:

Președintele francez Emmanuel Macron a decolat în această după amiază cu destinația Constanța, România. Liderul de la Elysee va ajunge în jurul orei 19:00 pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, unde va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Apoi va avea o întâlnire privată cu militarii francezi staționați la baza din județul Constanța. Vizita în România e doar începutul turneului est european al președintelui francez.

Emmanuel Macron, înainte de plecare: În această seară voi fi în România, pentru a-i susține în numele vostru (al cetățenilor francezi – n.red.) pe soldații noștri, desfăsurați acolo de mai multe luni. Este angajamentul pe care l-am luat.

Franța este prezentă acolo de mai multe luni, mobilizată în cadrul NATO, pentru a proteja frontiera noastră comună, în estul Uniunii Europene și pentru a evita o extindere a războiului aflat acum în desfășurare în Ucraina.

Este un moment istoric, trăim vremuri istorice. Războiul din Ucraina are efecte pe care Franța a făcut tot ce a putut ca să le evite, împreună cu restul Europei ne-am angajat să stăvilim haosul. Haos geopolitic, având pentru prima oară un război de o asemenea amploare pe continentul nostru, implicând o putere nucleară. Haos economic, prin perturbarea economiei mondiale și pericolul unei crize alimentare în sudul și estul Mediteranei.

Nicolae Ciucă îl întâmpină pe Emmanuel Macron la sosirea în România

Premierul Nicolae Ciucă îl întâmpină astăzi, la ora 19:00, pe preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea în România, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Macron se va întâlni cu militarii francezi de la Baza Kogălniceanu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine astăzi în România. El va merge la Baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, acolo unde se află militarii francezi care pregătesc Grupul de Luptă NATO din România. Mâine va ajunge acolo și președintele României.

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei, direct afectat de invazia Rusiei în Ucraina.

Klaus Iohannis se întâlnește miercuri cu Emmanuel Macron

Președintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe omologul său francez, Emmanuel Macron, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Vizita președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri