Sari la conținut

Ultimatum de la Tudose pentru şeful ANAF?

Premierul Mihai Tudose a afirmat luni, la Parlament, că preşedintele ANAF, Bogdan Stan, are la dispoziţie o lună pentru a-şi dovedi eficienţa la conducerea instituţiei, în condiţiile în care a primit o fişă de parcurs, iar dacă o va respecta toată lumea va fi mulţumită, transmite News.ro.

Întrebat dacă este mulţumit de activitatea ANAF, prim-ministrul a spus că cifrele arată mai bine decât anul trecut.

„Aici discutăm de cel puţin două lucruri: cifrele sunt sau arată mai bine ca anul trecut. Nu arată după opinia mea, după opinia noastră, la fel de bine cum ar fi trebuit să arate, dat fiind creşterea economică. Nu se poate să ai creştere economică, să ai consum mai mare şi încasări mai puţine”, a răspuns prim-ministrul, citat de News.ro.

Mihai Tudose a mai spus că soluţiile pe care le-a identificat în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu reprezentanţii ANAF şi ai Ministerului de Finanţe vor fi implementate începând de săptămâna viitoare.

„Am avut săptămâna trecută două runde de discuţii cu ANAF, cu Antifrauda, cu Ministerul de Finanţe, am identificat un set de soluţii care au fost de altfel discutate şi azi în coaliţie, urmând ca, începând de săptămâna viitoare, ele să fie implementate. Începând de la partea de informatizare completă a ceea ce înseamnă sistemul financiar-fiscal din România şi ajungând la măsuri de eficientizare, de la colectarea TVA până la nişte măsuri mai stricte în ceea ce priveşte partea de mărfuri de contrabandă”, a subliniat premierul.

Prim-ministrul şi-a exprimat încredea că încasările ANAF vor creşte, motiv pentru care nu pleacă de la ideea că va fi necesar ca anumite persoane să fie demise. „Eu cred că vor creşte (colectările – n.r.), asta a fost discuţia. Nu plecăm a priori cu gândul de dat afară oameni şi de adus alţii, ci pur şi simplu au primit nişte teme, au primit o fişă de parcurs, dacă şi-o respectă, toată lumea este mulţumită”, a subliniat Mihai Tudose.

Întrebat dacă Bogdan Stan şi-a făcut treaba în fruntea ANAF, prim-ministrul a răspuns scurt: „Discutăm despre ceea ce au de făcut de acum încolo”.

De asemenea, chestionat cât timp are Bogdan Stan la dispoziţie pentru a-şi dovedi eficienţa la conducerea ANAF, premierul a spus că „începând cu azi fiecare zi”.

„Următoarea analiză pe cifre va fi peste o lună”, a conchis Mihai Tudose. 

Nemulţumiri legate de activitatea prestaţia ANAF există încă de pe vremea fostului premier. La final de mandat, Sorin Grindeanu i-a transmis succesorului său Mihai Tudose să schimbe actuala conducere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) dacă vrea să îmbunătăţească nivelul de colectare al taxelor şi impozitelor la bugetul de stat. ”În ciuda faptului că avem această creştere economică de 5,7%, nu colectăm suficient de bine”, a spus Grindeanu. ANAF a răspuns acuzaţiilor referitoare la nivelul redus al colectării. 

Zilele trecute, şeful ANAF a fost protagonistul unui alt scandal, de data aceasta privind controlul Antifraudei la Rise Project şi Hotnews, chiar în perioada în care cele două publicaţii online urmau să publice investigaţii despre afacerile din Brazilia ale liderului PSD şi legăturile dintre Liviu Dragnea şi societatea Tel Drum.

Referitor la acest ultim episod, premierul Mihai Tudose a afirmat, tot luni, că nu discută astfel de chestiuni cu şeful ANAF, deoarece implicarea Guvernului şi a politicului în activitatea unui organism independent ar reprezenta începutul sfârşitului. „Nu-l întreb nici unde a fost, nici unde o să se ducă, nici de ce a fost, pentru că asta e începutul sfârşitului, implicarea practic a politicului, a Guvernului în activitatea unui organism independent”, a răspuns şeful Executivului, citat de News.ro.

Pe aceeași temă