Iohannis: Nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi. Mă voi îngriji personal ca legile să aibă o formă corespunzătoare

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis la palatul cotroceni
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Buzău, că în domeniul securităţii naţionale este necesară o legislaţie modernă, iar apariţia în presă a unui prim draft al proiectelor de modificare a reglementărilor actuale a fost un lucru „eronat”, având în vedere că acestea urmează să fie dezbătute şi modificate în Guvern, în CSAT şi în Parlament.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale care au fost făcute la începutul anilor '90, când democraţia a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituţii moderne, europene, care respectă drepturile cetăţeanului, însă, în timp, ştim că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe aceste legi. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg. Este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament”, a explicat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit şefului statului, „nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi” sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti.

„Cineva - şi ştim cine - a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijoraţi, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuţia Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute. Vor fi modificate, vor intra în Parlament, unde specialiştii, comisiile de specialitate, vor interveni şi, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate. Aceste chestiuni sunt, ca să zic aşa, self-evident. Nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti sau altceva. Acestea sunt nişte speculaţii care sunt, pur şi simplu, eronate”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a susţinut că „se va îngriji personal” să fie corectat draftul acolo unde „nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre”.

„Eronată este şi scurgerea acestor prime forme către media. Şi, în final, acum am trecut de această fază, personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări, la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare. Atunci când legile vor ajunge în dezbatere publică, sigur, aceste îngrijorări sau unele care mai rămân atunci în picioare trebuie aduse la cunoştinţa legiuitorilor pentru a putea fi corectate. Deci, este un demers natural şi, în final, îmi doresc tare mult să avem pe domeniul securităţii naţionale o legislaţie modernă, care răspunde întrebărilor care vin şi din societate şi din domeniul instituţiilor de forţă”, a precizat Klaus Iohannis.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri