IRONIC. T. Băsescu: Europarlamentarii noştri vor putea mări bugetul alocat României cu 8-9 miliarde de euro

Data publicării:
15032013 20basescu 20integral-55061

„Ei (europarlamentarii – n.r.) parcă îmi reproşau mie că a fost creşterea de numai 18% a bugetului - şi sunt convins că prin pricererea, talentul, inteligenţa, capacitatea lor de a convinge, vor mări bugetul României", a declarat Traian Băsescu.

El a arătat că rezoluţia PE cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020 este un act politic al Parlamentului European pe care personal îl consideră îndreptăţit, dar care nu vizează creşterea alocărilor în buget şi i-a ironizat pe unii politicienii români pentru modul în care au înţeles această rezoluţie.

„Aş mai face un comentariu referitor la rezoluţia PE cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020. Înţeleg că unii politicieni din patria noastră au înţeles că a fost respins bugetul şi că acum şefii de stat şi de guvern se întâlnesc iar să mai pună nişte bani, da? Nu. Deci este un act politic al PE, pe care personal îl consider îndreptăţit, dar care nu vizează creşterea alocărilor în buget", a precizat Traian Băsescu.

El a arătat că, în esență, Consiliul European a vorbit de posibilitatea revizuirii bugetului în vremuri mai bune, în 2014-2015, în speranţa că se va mai putea adăuga ceva, în timp ce PE cere să existe obligaţia revizuirii bugetului, având ca obiectiv să decidă că această revizuire se va face efectiv.

Un alt obiectiv major ţine de flexibilizarea utilizării sumelor, a mai arătat președintele. „Ştiţi foarte bine că alocaţiile pe capitole, pe proiecte, beneficiază, în ghilimele, de o rigiditate destul de mare. Adică nu poţi lua bani de la POS Transporturi să îi duci la Agricultură. Nu se poate asta. Bănuiesc că aici PE intenţionează să aibă un cuvânt mai greu, să lase posibilitatea adaptării resurselor alocate unei ţări la priorităţile pe care le are ea în acel moment", a declarat Traian Băsescu.

Parlamentul European a respins bugetul negociat de șefii de stat și de guvern

Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezoluţie votată în plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultată în urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputaţii au stabilit prin aceeaşi rezoluţie şi un mandat pentru negocierile cu celelalte instituţii europene privind bugetul multianual (MFF), care în cele din urmă trebuie validat prin votul forului legislativ european.

Negocierile informale care vor fi purtate în perioada următoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie să aducă reglementări de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie îşi dea acordul pentru aceste reglementări şi să existe un acord interinstituţional şi cu Consiliul şi Comisia Europeană, menţionează comunicatul.

De asemenea, PE va negocia în paralel şi pentru bugetele diverselor programe europene în parte, pentru care e co-decizie a Parlamentului şi Consiliului.

„Dacă nu se va ajunge la un acord până la începutul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflaţiei”, menţionează comunicatul PE.

României i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, potrivit variantei de buget stabilită de liderii Consiliului European. Ţara noastră a obţinut astfel o creştere cu 18% a bugetului care îi este alocat în perioada 2014-2020, comparativ cu cel din anii 2007-2013, deşi la nivelul Uniunii Europene, pentru prima dată, bugetul multianual a suferit o reducere.

Preşedintele Traian Băsescu, care a negociat în Consiliul European cu privire la alocarea României, s-a declarat mulţumit de cifrele obţinute având în vedere contextul european dificil şi faptul că unele state mari contributoare au cerut iniţial tăieri şi mai mari decât cele convenite în final.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi europarlamentari ai PSD şi PNL cum ar fi Cătălin Ivan, Corina Creţu, Victor Boştinaru şi Renate Weber au criticat vehement alocarea stabilită pentru România la Consiliul European, precum şi prestaţia preşedintelui Băsescu în negocieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri