K. Iohannis: Cred că Opoziţia scrie deja la ultimele fraze ale moţiunii de  cenzură. Cel puţin aşa aş face eu

Data actualizării: Data publicării:
vot-coduri-penale-parlament-inquamphotos-george-calin (3)
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Este foarte oportună moţiunea de cenzură din partea Opoziţiei, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti, în acest sens.

"Foarte clar că este oportună moţiunea de cenzură din partea Opoziţiei. După ce PSD a pierdut alegerile eurparlamentare, cred că Opoziţia scrie deja la ultimele fraze ale moţiunii de  cenzură. Cel puţin aşa aş face eu", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre schimbul de replici dintre liderii partidelor din Opoziţie, preşedintele a răspuns că "aceste asperităţi o să dispară pe parcurs".

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri seara că un partid care depune o moţiune de cenzură trebuie să fie pregătit să îşi asume răspunderea guvernării. „Nu poţi să îi laşi pe ăştia să dea foc la ţară numai că, din calcul politic, că nu intru la guvernare ca să nu mă erodez la guvernare. Aici e problema, să îi opreşti pe ăştia să nu facă praf ţara, să nu ne ducă în gard, să nu ne ducă în prăpastie”, consideră el.

„Evident că orice partid trebuie să îşi asume răspunderea guvernării dacă va fi posibil, dacă se creează un context în care se poate genera o majoritate parlamentară”, a spus Ludovic Orban, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Întrebat de ce nu îşi asumă cei la USR guvernarea, el a afirmat că probabil este un calcul.

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat și el că partidul său nu va accepta să poarte negocieri cu UDMR, ALDE și Pro România pentru un alt guvern. Preşedintele USR a declarat marţi că nu se poate forma un „guvern funcţional” în condiţiile actualei configuraţii parlamentare. Dan Barna spune că alegerile anticipate ţin de „voinţă politică” şi că USR e dispus să-şi asume proiectul alegerilor anticipate.

Preşedintele USR a declarat că nu se poate constitui un guvern alături de UDMR sau ALDE, partide care au susţinut până acum PSD şi că singura soluţie pentru „a readuce legitimitatea” este cea a convocării de alegeri anticipate.

Moțiunea de cenzură poate fi depusă o singură dată de un partid într-o sesiune parlamentară. Dacă moțiunea de cenzură pe care o va depune PNL va fi respinsă, Guvernul Dăncilă va rămâne în funcție până la toamnă. La 1 septembrie începe sesiunea parlamentară de toamnă, care se va suprapune cu campania pentru alegerile prezidențiale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri