Klaus Iohannis, despre grupul de luptă NATO din România: Știm unde va fi poziționat, încă nu este aprobat formal

Data publicării:
emmanuel macron viziteaza trupe franceze din lituania
Franța va conduce viitorul Grup de luptă permanent pe care NATO îl va avea în România, în partea de sud a flancului estic Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că a discutat cu președintele Emmanuel Macron despre grupul de luptă NATO care va fi amplasat în România sub comanda Franței, dar a spus că detaliile despre poziționarea lui vor fi făcute publice după ce va primi aprobarea formală necesară la nivel NATO.

„Am discutat cu președintele Macron în marja întâlnirii de aseară și această chestiune. Rămânem implicați, Franța își dorește în continuare să fie națiune-cadru, noi ne dorim în continuare ca acest grup de luptă – battle group, cum se numește în NATO – să fie poziționat în România. Și da, pot să vă spun că noi suntem pregătiți, știm unde va fi poziționat acest battle group, însă acest grup de luptă încă nu este aprobat formal la nivel NATO. Însă suntem optimiști că aliații vor agrea acest format”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând întrebării unui jurnalist.

„Discuțiile se vor purta în această primăvară și, în final, când totul va fi rezolvat și clarificat, vom putea să facem și declarații publice despre cine participă, unde vor fi poziționați și alte detalii interesante pentru publicul din România, dar chiar acum încă nu”, a precizat șeful statului.

„În această primăvară - avem câteva termene, să vedem cum se vor respecta, nu sunt sigure - dar în această primăvară vom avea acest «battle group», asta este speranţa noastră, şi o forţă multinaţională care se alătură Franţei în acest statut de naţiune-cadru”, a afirmat joi și ministrul apărării, Vasile Dîncu, la Digi24.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat, de asemenea, intenţia de formare a unui grup de luptă în România în conferinţele de presă pe care le-a susţinut miercuri şi joi. „Comandanţii noştri militari vor stabili acum detaliile şi vor raporta în termen de săptămâni”, a spus el.

De ce este important un grup de luptă NATO în România

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a explicat la Digi24 de ce acesta va fi un eveniment extrem de important pentru România, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident legate de Ucraina.

El a spus că după ocuparea Crimeei, NATO a decis să înființeze patru astfel de grupuri de luptă, în cele trei țări baltice și în Polonia. Cel polonez este condus de americani, cel din Estonia este condus de britanici, cel din Letonia este condus de canadieni, iar cel din Lituania, care tocmai a marcat cinci ani de la înființare, este condus de Germania și are în componență militari din 6-7 țări NATO.

„Acum, în premieră în zona Mării Negre, NATO creează o coerență la nivelul Marea Baltică - Marea Neagră, vom avea un grup de luptă NATO aici. Talia lui va fi comparabilă cu cele din zona baltică. Este posibil ca și alte țări din zona Mării Negre sau din Europa Centrală să solicite astfel de grupuri de luptă. România este astăzi singura care a exprimat interesul și îl va primi probabil”, a subliniat Mircea Geoană.

El a estimat că în 2-3 luni, undeva până în vară, acest grup de luptă va fi funcțional și „va fi un element de securitate și de descurajare foarte important”, care consolidează partea de sud a flancului estic al NATO.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, luna trecută, că Franța este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO. Ulterior, în România au venit ministrul francez al apărării și ministrul de externe din Franța care au discutat despre acest subiect cu oficialii români.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri