Klaus Iohannis: „Și aici stăm, în mijlocul lui decembrie și parcă ar fi noiembrie. Unde-i zăpada?”

Data actualizării: Data publicării:
Preșdintele Klaus Iohannis plantează un copăcel în cadrul campaniei „O pădure cât o țară”, pe 16 decembrie 2020
Klaus Iohannis a plantat un copăcel în cadrul campaniei „O pădure cât o țară” Sursă foto: site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la evenimentul care închide oficial campania de împădurire „O pădure cât o țară” că românii nu știu ce presupun schimbările climatice și cu ce ne pot afecta. În cadrul discursului său, șeful statului a amintit despre seceta din primăvară și de inundațiile din ultimii ani, drept urmări ale încălzirii globale.

Pentru a exemplifica ce consecințe pot aduce schimbările climatice, el a vorbit și despre temperatura mult prea ridicată pentru această perioadă a anului:

„Trebuie să facem ca aceste gaze care încălzesc atmosfera, în special dioxidul de carbon care există deja, să fie absorbite. Cea mai eficientă, cea mai bună – și de ce să nu spunem – cea mai plăcută măsură este extinderea suprafeței plantate cu pădure.

Este o măsură activă, bună, folositoare și cred că vă dați seama că este o măsură cu multiple beneficii pentru România. Sigur, în afară de a planta păduri și de a economisi energie, trebuie să facem multe alte lucruri pentru a preveni schimbările climatice.

Ne dorim acest lucru, avem bani europeni pentru astfel de măsuri și voi insista ca următorul Guvern să dea o atenție deosebită și să creeze structurile adecvate pentru a avea o politică națională care protejează mediul, îmbunătățește mediul și previne schimbările climatice.

Și, ca să nu rămânem doar așa, într-o zonă foarte teoretică – ce înseamnă schimbările climatice, că multă lumea nu prea înțelege ce treabă avem noi cu schimbările climatice.

Vă amintiți de seceta din primăvară, care a distrus mii și mii de hectare de culturi. Este urmare a încălzirii globale. Vă amintiți de multiplele inundații pe care le-am avut în ultimii ani în foarte multe zone din țară, unde a plouat cum nu a mai plouat. Și acestea sunt urmări ale încălzirii globale”

„Și aici stăm, în mijlocul lui decembrie și parcă ar fi noiembrie. Unde-i zăpada? Probabil, vă dați seama, este tot un indiciu că încălzirea globală nu este o poveste de gazetă, ci este un efect absolut nedorit al dezvoltării industriale”, a declarat președintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a adăugat că va susţine astfel de eforturi pentru protejarea, îmbunătăţirea mediului şi combaterea schimbărilor climatice şi pe viitor şi va insista ca viitorul Guvern să aibă astfel de priorităţi.

Preşedintele Iohannis a mai spus că nu doar împădurirea este necesară, ci în următoarele decenii este necesar să renunţăm la carburantul fosil şi să folosim măsuri alternative, cum ar fi maşinile electrice sau cele pe hidrogen.

Cum și-a botezat Klaus copăcelul plantat

Pentru a îndemna cât mai mulți români să ajute la împădurirea țării, Klaus Iohannis a plantat chiar el un copac, pe care a declarat că îl va numi „România de mâine”. 

Campania de împădurire „O pădure cât o țară” a început în primăvara acestui an iar în cadrul ei s-au plantat 50 de milioane de puieți pe diverse terenuri, în zone montane și de câmpie. În acest timp, au fost plantate de la zero aproximativ 3.000 de parcele.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri