Sari la conținut

Liderul UDMR dezaprobă decizia Guvernului Orban: Închiderea CEU, o pierdere uriașă

Liderul UDMR a declarat la RFI că închiderea Universității Central-Europene (CEU) din Ungaria ar fi o pierdere uriașă „pentru toată Europa Centrală și de Est, ar fi o pierdere pentru lumea academică, pentru ştiinţele umaniste şi sociale”. Totuși, Kelemen Hunor a spus că este „convins” că nu se va ajunge în această situație deoarece Ungaria și SUA vor ajunge la o înțelegere. 

kelemen hunor

Liderul UDMR a spus, de asemenea, că nu poate fi negat dreptul unui Parlament de a stabili în ce condiții pot funcționa universitățile. 

„Pe de altă parte, nu putem nega dreptul unui Guvern şi unui Parlament de a stabili în ce condiţii pot funcţiona universităţile, dacă trebuie să existe în ţara de origine o universitate, un campus care funcţionează sau nu şi care sunt criteriile de a accepta aceste diplome şi aici nu mă refer la Universitatea Central Europeană de la Budapesta, mă refer la orice universitate şi acest drept trebuie recunoscut”, crede Kelemen Hunor.

Mai mult, spune Kelemen Hunor, această problemă arată că de fapt Ungaria trece printr-o criză profundă. 

„În al treilea rând, eu cred că avem de-a face cu o criză mult mai profundă şi este doar un simptom ceea ce se întâmplă în acest moment legat de această instituţie, de acest simbol şi e o criză mai profundă care afectează nu numai Ungaria, dar şi toate statele din această regiune şi dacă vreţi toată Europa. Oamenii au din ce în ce mai puţină încredere în acele valori prin care în anii care au trecut în tot continentul european au fost întărite democraţiile parlamentare, societatea deschisă, liberă şi aici trebuie să căutăm motivele”, a explicat preşedintele UDMR.

Interviul integral poate fi ascultat AICI.

Parlamentul Ungariei a adoptat controversata lege privind statutul universitățile, în ciuda protestelor din ultimele zile. O lege despre care mulți spun că are drept țintă desființarea reputatei Universităţii Central Europene, finanţată de omul de afaceri George Soros.

Dacă va fi promulgată de președintele Ungariei, legea ar putea duce la închiderea a 28 de instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea Central-Europeană (CEU).