Liviu Dragnea nu demisionează de la conducerea PSD. „E o sentință nedreaptă”

Data publicării:
liviu dragnea fb-1


Un nou început după o discuţie colegială

"Este un început", le-a spus Liviu Dragnea jurnaliştilor după şedinţa cu liderii PSD din conducerea centrală şi din teritoriu.

„Am avut o discuţie colegială. Unii zic că a fost Comitet executiv, alţii zic că n-a fost. Asta chiar n-are importanţă. Dacă cineva are altă părere poate să conteste, să mai deschidă un proces. Pe mine m-a interesat să am această discuţie cu colegii preşedinţi de organizaţii judeţene şţi cu ceilalţi colegi din Biroul Permanent Naţional pentru a asculta punctul lor de vedere generat de această situaţie, de această sentinţă pe care eu o consider în continuare profund nedreaptă”, a declarat Liviu Dragnea, înconjurat de câţiva membri au PSD, dintre care cea mai cunoscută era vicepreşedintele Rovana Polumb, fost preşedinte interimar, pentru o scurtă vreme.

Deşi a spus că nu va comenta decizia judecătorilor, liderul PSD a vorbit totuşi despre motivarea primei instanţe, cea care îl condamnase la un an de închisoare cu suspendare.

„Eu am fost condamnat în prima instanţă pentru două lucruri. Pentru o adresă de organizare a tombolei, transmisă în timpul campaniei de la referendum de aici, din sediu, într-o zi în care eu nu eram aici, în sediu, şi sunt declaraţii în sensul ăsta, sub jurământ. Adresă pe care a doua zi eu am anulat-o. Şi pentru încă ceva pentru care eu şi acuma sunt curios şi nelămurit, nici măcar nu am fost acuzat în rechizitoriu, am aflat de-abia când s-a publicat motivarea. Şi anume că SMS-urile transmise de un grup de tineri de aici, de la etajul unu, în timpul zilei referendumului, ar fi putu determina militanţii partidului să studieze listele electorale permanente şi prin asta s-ar fi încălcat Legea de protecţie a datelor personale, în condiţiile în care listele permanente sunt publice, aşa cum ştiţi cu toţii. Aceste două acuzaţii au dus la concluzia primei instanţe că prezenţa la vot reprezintă un folos necuvenit pentru PSD, PSD-ul necandidând atunci. Eu am spus-o şi în instanţă şi ceea ce spun acuma pot să spun pentru că procesul e încheiat, cel care ar fi putut avea un folos necuvenit sau cuvenit a fost preşedintele în funcţie (Traian Băsescu - n.r.) pentru că a fost o confruntare între poporul român şi preşedintele în funcţie de atunci, nu între partide. N-am reuşit să înţeleg nici de la procurori nici de la instanţă până la ce nivel o prezenţă este cuvenită şi de la ce nivel în sus este necuvenită. Şi dacă cetăţenii vin la vot peste acest nivel, cum îi opresc să voteze? Am vrut să fac această precizare pentru a nu se mai vorbi despre milioanele de voturi furate, despre morţii care votează şi aşa mai departe”, a spus Liviu Dragnea.

O părere aproape unanimă

Liviu Dragnea: „Ceea ce m-a interesat foarte mult să aflu de la colegi, dincolo de solidaritatea firească, omenească, pentru că suntem colegi de foarte mulţi ani de zile, ce ar însemna o retragere a mea acum pentru cele câteva zeci de mii de candidaţi pe care îi are PSD pregătiţi, cu dosarele pregătitw să le depună. Decizia, sau părerea majorităţii, sau apropae, pot spune, unanimă, a fost că o retragere a mea poate să destabilizeze toate activităţile de campanie şi poate face ca PSD să nu obţină la aceste alegeri scorul pe care îl previzionăm cu toţii şi care este deja perceput de marea majoritate a celor care urmăresc fenomenul electoral. În acest decizii am decis să rămân în continuare în această funţie, să gestionez în continuare campania electorală”.

Curăţenie în PSD după alegeri

„Vom mai avea o discuţie după alegerile locale. Astăzi a fost o decizie luată la cald. E normal. Poate chiar fierbinte, nu neapărat lşuată la cald. După alegerile locale cred că trebuie să facem o discuţie despre chetiuni mai profunde din PSD. Despre o analiză a fiecăruia din conducerea partidului, de modul de implicare a fiecăruia, de aportul adus de fiecare membru din conducerea partidului la campania electorală şi la bunul mers la acestui partid şi atunci vom lua mai multe decizii, nu numai o decizie în ceea ce mă priveşte”, a precizat Liviu Dragnea. Liderul PSD a pus accent pe această evaluare a membrilor conducerii PSD care ar urma după alegeri. Din declaraţia sa reiese că vor avea loc schimbări. 

Efectul condamării se va vedea la urne

Întrebat ce efect va avea condamnarea sa asupra partidului, Liviu Dragnea spune că mai grav ar fi să renunţe în acest moment la preşedinţia PSD: „Părerea colegilor a fost că o retragere a mea ar aduce deservicii partidului şi o destabilizare şi o descurajare a tuturor membrilor noştri de partid. Ca şi efecte, e greu. Nu suntem niciunul sociolog, sau cel puţin sociolog declarat, cu acte.

Puteam să fac un pas în lateral şi rămâneam informal să conduc partidul şi campaniile. Nu e în regulă pentru toţi militanţii partidului, pentru cei care susţin acest partid”.

În ceea ce priveşte reacţia românilor faţă de această condamnare, ea va fi exprimată la alegerile locale, susţine Liviu Dragnea.

„Cred că 7,4 milioane de români apreciază că votul lor care, în fapt l-a demis pe Traian Băsescu, a fost înfrânt de o erată pe care văd că procurorii au considerat-o legală. Cred că asta consideră românii şi eu cred că cel mai bine vom avea răspunsul la această întrebare pe 5 iunie. În speranţa că pe 5 iunie vor fi organizate alegeri, că am înţeles că liberalii discută cum să fie amânate alegerile, ca să se organizeze în două, trei sau patru tururi”, a spus liderul PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri