Exclusiv Maia Sandu avertizează că Rusia vrea să împiedice aderarea R. Moldova la UE: Ținta e să schimbe guvernul de la Chișinău

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu, the president of Moldova
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova / Sursa foto: Profimedia Images

Maia Sandu a declarat miercuri, la Digi24, că Rusia încearcă să împiedice aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și că ținta Kremlinului e să schimbe guvernul de la Chișinău. În ce privește situația din Transnistria, Maia Sandu susține că regimul de la Tiraspol nu are resurse, iar până în acest moment lucrurile sunt ținute sub control. „În Transnistria Rusia mai poate face acțiuni de destabilizare, dar nu mare lucru”, a spus Maia Sandu. 

„Regimul de la Tiraspol a făcut un apel și la est și la vest pentru bani, dacă ați citit documentul care a rezultat din acest așa-zis congres a fost un apel către Rusia, către UE, OSCE, e o listă lungă acolo. Au nevoie de mai mulți bani. Noi am reușit să menținem situația mai stabilă pentru că știm că Kremlinul nu poate face mare lucru acolo. Ca să schimbe lucrurile să folosească regiunea nistreană trebuie să schimbe guvernarea de la Chișinău, acolo e ținta Kremlinului acum.

În Transnistria mai pot face acțiuni de destabilizare, dar nu mare lucru. Ce încearcă acum să facă e să împiedice Moldova să facă pași pe calea integrării europene, să se amestece în alegerile noastre și să pună oameni care să facă ce le spune și nu ce e în interesul moldovenilor. Noi nu suntem la prima experiență, aceste amenințări sunt constante, iar cetățenii înțeleg ce urmărește Rusia și înțeleg că securitatea și pacea sunt în UE”, a declarat Maia Sandu. 

Despre ce ar însemna pentru Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, Maia Sandu a spus: „Cei care nu văd beneficiile UE și NATO le spun să se uite spre Moldova și să-și dea seama cât de vulnerabili ar fi fost. Uitați-vă ce venituri au cetățenii în R. Moldova, noi facem tot posibilul, dar e una să vină investitorii într-o țară UE și NATO și alta să vină într-o țară ca R. Moldova.

Îi încurajez să vină în Moldova în continuare și noi chiar facem eforturi să creștem atractivitate și credem în victoria Ucrainei, iar asta înseamnă că va începe proiectul de reconstrucție, acești investitori vor avea un avantaj. Și dpdv al oportunităților economice, e mult mai bine să fim în UE, nu ar trebui să existe această discuție, mi se pare că acest război trebuie să facă lucrurile clar, nu trebuie să existe nuanțe”.

Maia Sandu condamnă modul în care Kremlinul își tratează cetățenii și atrage atenția cu privire la puterea de destabilizare și propagandă a Rusiei. 

„Nu mai zic de atrocitățile pe care le comite Kremlinul față de proprii cetățeni. Cum să nu condamni ce e acolo. Într-un regim autoritar, viața oamenilor nu înseamnă nimic, copiii sunt luați de la părinți pentru că fac desene pentru pace. Tinerii sunt închiși pentru că merg la proteste împotriva războiului. Nu trebuie să mai picăm în capcane. Rusia e foarte bună la propagandă. Kremlinul investește în bunăstarea cetățenilor, ci în propagandă și dezinformare”, a mai declarat acesta. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri