Marian Vanghelie, primarul „care este”

Data publicării:
Vanghelie Geoana CROP -Mediafax Foto-Octav Ganea

Marian Vanghelie a intrat în politică discret, în 1992, în Convenția Solidarității Sociale - un partid sindicalist legitimat prin Miron Mitrea.

Patru ani mai târziu ajunge liderul organizaţiei din sectorul 5, iar în 2000 ajunge primar al aceluiaşi sector, din partea PSD, pe atunci PDSR.

Este momentul din care devine un personaj notoriu, grație înfiinţării unor economate şi, mai ales, datorită petrecerilor publice intrate în folclorul modern sub titulatură de Vanghelion. În 2004, Marian Vanghelie câştigă al doilea mandat de primar, chiar şi fără sprijnul PSD, retras din cauza primelor dosare penale în care este implicat. Un an a durat divorţul de tabăra social-democrată.

În 2005, Marian Vanghelie revine în partid şi este aruncat în lupta pentru primăria generală, câştigată însă de Adriean Videanu. Ascensiunea în PSD continuă și, în 2007, Marian Vanghelie devine șeful organizaţiei de Bucureşti, după demisia lui Sorin Oprescu.

În 2008 şi 2012, câştigă din nou madatul de primar. După alegerile prezidenţiale din 2014, Marian Vanghelie intră în conflict deschis cu liderii partidului, în special cu Victor Ponta şi este exclus din partid, la pachet cu Mircea Geoană şi Dan Șova. 

„Eu am ieșit din sală, că mi-a fost greață. Nu am văzut în viața mea asemenea execuție nici la partidul comunist. Băieţilor ăstora le este frică de un congres adevărat şi au vrut să ne dea afară din partid. A fost o execuție”, declara atunci Marian Vanghelie.

Excluderea vine la o lună după ce Marian Vanghelie fusese filmat în timp ce ataca verbal tandemul Victor Ponta-Sebastian Ghiţă. Motivul? Fusese surprins de paparazzi în timp ce lua masa cu Oana Niculescu-Mizil şi cu soţii Geoană. A urmat o nouă îndepărtare de PSD.

După excluderea din PSD, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană au pus bazele unui nou proiect politic, Partidul Social Românesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri