Membrii CES schimbaţi de premier vor ataca decizia în instanță

Data actualizării: Data publicării:
Viorica Dăncilă în ședința de Guvern. Foto: gov.ro
Viorica Dăncilă în ședința de Guvern. Foto: gov.ro

Foştii membri ai Consiliului Economic şi Social reacţionează dur după ce premierul a decis să-i schimbe pe 13 dintre cei 15 membri ai Societăţii Civile din CES din cauza absenţelor, dar şi a criticilor aduse proiectului noii legi a pensiilor. Foştii membrii ai consiliului spun, însă, că motivele revocării au fost altele şi că vor ataca decizia în instanţă.

Decizia de revocare a celor 13 membri ai Consiliului Economic şI Social a fost publicată pe 11 septembrie în monitorul oficial, cu toate că mandatul acestora ar fi expirat abia la sfârşitul lui 2020. Nici până acum, foştii membri nu au fost anunţaţi oficial de schimbare.

Gheorhe Chioaru, fost membru CES: Nu am primit eu pe persoană fizică o adresa de la Ministerul Muncii că nu mai fac parte din CES. E de neînțeles, fără să ne anunțe, fără să știm că se face o verificare, pur și simplu, a venit ca o bombă.

Ministrul Muncii Olguţa Vasilescu este cea care a înaintat cererea către premier pe motiv că unii membri lipseau constant de la şedinţele consiliului, dar şi pentru că aceştia au criticat mai multe proiecte legislative, precum legea pensiilor sau cea a insolvenţei.

Reporter: Cum pot afecta aceste absențe sesiunile?

Gelu Duminică, fost membru CES: În niciun fel, pentru că e cvorum. Ca să fie cvorum trebuie să fie o persoană din fiecare parte. Faptul că lispește unul de la noi nu se întâmplă nimic.

Mihai Dragoş, fost membru CES: Ce a deranjat: faptul că dăm avize nefavorabile când legile nu sunt bune. A fost cazul în faimoasa revoluție fiscală, care a avut aviz negativ de la noi, pentru că membrii și-au dat seama că va avea efecte nocive aspura oamenilor, că e greu de implementat.

Acuzaţiile nu se opresc aici.

Mircea Giurcan, Federația. Asociațiilor Apicole din România: Legea dă o logică procesului de selecție. Noile nominalizări, dacă ne uităm pe ele, sunt 3 pe sanatate, 5 pe asistență socială. Nu e repezentată agricultura, nu e reprezentat sectorul economic, educația. Aceasta decizie e primului- ministru e cât se poate de vicioasă și va fi atacată în contencios administrativ.

Reprezentanţii Guvernului nu au răspuns solicitării Digi24 de a oferi lămuriri privind această situaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri