Ministerul Dezvoltării a ales primele 50 de clădiri cu risc seismic pentru care va finanţa consolidarea. Printre ele sunt 19 şcoli

Data actualizării: Data publicării:
O bulină roşie cu mesajul "clădire expertizată tehnic încadrată în clasa I risc seismic" montată pe o clădire din Bucureşti fotografiată pe 16 februarie 2023.
Ministerul Dezvoltării a ales primele 50 de clădiri cu risc seismic pentru care va finanţa consolidarea. Foto: George Călin/Inquam Photos

Primele 50 de proiecte depuse în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat au fost selectate pentru finanţare, a anunţat, miercuri, ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, precizând că printre aestea se numără 19 şcoli şi trei spitale, informează Agerpres.

Astfel, 19 instituţii de învăţământ, 13 edificii socio-culturale, 11 blocuri de locuinţe, 4 clădiri administrative şi 3 unităţi de sănătate au fost incluse în lista celor care pot primi finanţare odată ce autorităţile locale depun documentele suplimentare necesare.

Clădirile sunt din Bucureşti, Argeş, Botoşani, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Neamţ, Prahova, Timiş, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, iar suma totală solicitată pentru consolidarea lor este de 738 de milioane de lei.

În urma includerii pe ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentaţia necesară în vederea încheierii contractelor de finanţare. Odată încheiate aceste contracte, întrucât finanţarea este asigurată din bani publici, se va derula procedura de achiziţie publică, iar după aceea pot începe lucrările de consolidare, se precizează un comunicat de presă al MDLPA.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate şi autorităţile locale nu vor fi nevoiţi să restituie banii, aminteşte MDLPA.

În perioada 3 ianuarie - 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanţare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

Celelalte 316 proiecte dintre cele 366 de solicitări de includere în program au primit solicitări de clarificare şi sunt în etapa de evaluare.

Suplimentar clădirilor consolidate prin acest program naţional, ministerul finanţează, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), alte 251 de clădiri, iar, prin Compania Naţională de Investiţii, 57 de clădiri.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri