Miniştrii propuşi de premierul desemnat Marcel Ciolacu au primit avize pozitive pe bandă rulantă

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - CONFERINTA BETTER CONNECTED - 16 MAI 2023
Miniștrii propuși în Cabinetul Ciolacu sunt audiați în Parlament. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Audierea candidaţilor propuşi pentru a ocupa funcţiile de miniştri în Cabinetul Ciolacu s-a desfășurat miercuri, urmând ca votul de învestitură să aibă loc joi. Avizul comisiilor de specialitate este consultativ și, deși miniștrii din Guvernul Ciolacu ar trebui evaluați dacă sunt sau nu capabili să preia portofoliile, a fost mai mult o formalitate care trebuia bifată. Și asta pentru că viitorul Executiv are oricum șanse sigure să treacă de votul plenului, pentru că PSD și PNL își pot asigura majoritatea chiar și fără UDMR.

ACTUALIZARE 16:50 Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate pentru a deţine în continuare postul de ministru al Sănătăţii şi în Cabinetul Ciolacu. 

Rafila a fost avizat cu 25 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi o abţinere.

ACTUALIZARE 16:00 Angel Tîlvăr a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Angel Tîlvăr a fost ministru al Apărării şi în Guvernul Nicolae Ciucă.

Sebastian Burduja: România se confruntă cu o trilemă energetică

ACTUALIZARE 15:30 România se confruntă cu o trilemă energetică, având trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în acelaşi timp: România sigură, România verde şi România competitivă, a declarat, miercuri, la audierea în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, Sebastian Burduja, propus pentru conducerea Ministerului Energiei.

BUCURESTI - PARLAMENT - COMISII - AUDIERI MINISTRI DESEMNATI - 1
Sebastian Burduja Foto Inquam Photos George Călin

„România, şi nu doar România, se confruntă cu o trilemă energetică. Deci, avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în acelaşi timp. Pe de o parte, siguranţă, şi eu numesc asta România sigură, în care ne asigurăm securitatea, resurse energetice, dar, pe de altă parte, e România verde, deci o energie cât mai curată. Şi, în al 3-lea rând, România competitivă, deci un preţ al energiei cât mai redus. Cu această trilemă, repet, nu ne confruntăm doar noi, se confruntă orice economie de piaţă liberă, orice economie europeană, în principal”, a spus Burduja, citat de Agerpres.

El a subliniat că România „are principala datorie de a asigura securitatea energetică pentru cetăţenii ei”, acesta fiind deziderat cu atât mai important în contextul actual geo-politic. „Asta înseamnă că trebuie să insistăm pe producţia autohtonă de energie din surse diversificate şi, de asemenea, pe acces la surse externe cât mai diverse, pentru a nu depinde de un singur furnizor”, a explicat ministrul propus.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 15:15 Raluca Turcan a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii. S-au înregistrat 17 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă” şi două abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Turcan a declarat că priorităţile ca ministru al Culturii ţin atât de proiectele în derulare pe termen mediu şi lung, dar şi de priorităţile pe termen scurt.„În privinţa proiectelor pe termen mediu şi lung mi se pare vital să îndeplinim pas cu pas jaloanele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a nu risca pierderea de fonduri şi a afecta alte investiţii aflate în derulare pentru dezvoltarea comunităţilor locale care accesează fonduri PNRR. De asemenea, să dezvoltăm şi să cheltuim eficient fondurile care sunt din surse rambursabile. Şi mă refer la finalizarea cu succes a proiectelor derulate prin împrumutul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, a declarat Turcan, la finalul audierii, potrivit Agerpres.

Ministrul desemnat a mai spus că are în vedere dezvoltarea „cât mai rapid a părţii de digitalizare, atât din perspectiva valorificării şi evidenţierii patrimoniului naţional, cât şi din perspectiva accesului transparent la proiecte culturale sau chiar de producţie artistică, fie că vorbim de cinematografie, sau de alte arte”.

„Nu mai puţin importante sunt şi priorităţile legislative, una dintre ele trenând chiar din perioada în care am lăsat conducerea Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, şi anume Legea Patrimoniului Naţional şi de asemenea o lege care să stimuleze creşterea numărului de experţi în domeniul intervenţiei pe proiectele culturale”, a mai spus Raluca Turcan.

În cadrul audierilor, printre priorităţile amintite de Raluca Turcan s-au mai numărat continuarea parteneriatului cu Republica Moldova, dezvoltarea patrimoniului minorităţilor naţionale, reabilitarea, refacerea şi punerea în valoare a patrimoniului prin inermediul traseelor culturale, creşterea accesului la cultură a cât mai multor comunităţi, derularea optimă a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, a Festivalului Internaţional George Enescu, a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a altor evenimente similare, achiziţionarea în continuare a unor opere de artă, ca şi adoptarea unor măsuri menite să urgenteze acordarea cu promptitudine a avizelor culturale de către Ministerul Culturii şi instituţiile aflate în subordine.

ACTUALIZARE 15:10 Gabriela Firea a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

S-au înregistrat 39 voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere din partea membrilor Comisiilor de specialitate reunite.

BUCURESTI - PARLAMENT - COMISII - AUDIERI MINISTRI DESEMNATI - 1
Gabriela Firea Foto Inquam Photos George Călin

UDMR nu va vota Guvernul Ciolacu. Kelemen Hunor: Cum să-l votăm?

ACTUALIZARE 15:05 Președintele UDMR a declarat marți că membrii formațiunii pe care o conduce nu vor vota joi, în Parlament, Guvernul Ciolacu. Întrebat dacă va da un vot împotrivă sau se va abține, liderul reprezentanților comunității maghiare a spus: nu vom vota Guvernul, cum să-l votăm? Kelemen Hunor susține chiar că foștii săi parteneri au mințit atunci când au dat vina pe pretențiile UDMR care au condus la ieșirea maghiarilor de la guvernare.

Întrebat dacă Ministerul Mediului a fost în realitate pus în discuție la masa negocierilor, Kelemen Hunor a spus: „Eu am pus-o (oferta) pe masă ieri, la 14:30, când ne-am întâlnit la guvern în trei și dnul Ciolacu a spus că din partea lui este o ofertă care se susține. Dnul Nicolae Ciucă a spus că nu poate să cedeze Mediul. Dnul Ciolacu a spus că pentru UDMR poate face două oferte: MIPE și Sănătate, iar pentru liberali are trei oferte dacă renunță la Mediu: MIPE, Economie și Sănătate. Astea au fost discuțiile pe scurt. Cine spune că nu a fost așa nu spune adevărul.

„Nu vom vota Guvernul, cum să-l votăm?, spune Kelemen Hunor, întrebat dacă va vota joi Guvernul Ciolacu.

„La votul de mâine de învestitură, UDMR nu va susţine acest guvern, ar fi şi foarte interesant să susţinem acest guvern după ce am fost daţi afară din coaliţie. Evident că pe parcursul activităţii parlamentare, toate lucrurile bune, profesionale şi pe care le considerăm importante şi eficiente pentru România şi pentru comunităţile locale vor fi susţinute de către UDMR”, a afirmat miercuri Cseke Attila într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că la audierile candidaţilor de miniştri de miercuri, în anumite cazuri, UDMR a votat „pentru”. „Şi vor vota colegii „pentru” acolo unde cunoaştem activitatea candidatului, în primul rând activitatea profesională”, a precizat Cseke Attila.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 15:00 Ministrul nominalizat pentru portofoliul de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a primit miercuri aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună. Budăi a primit 38 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

Marius Budăi a declarat în cadrul audierilor că nu există din partea Ministerului Muncii niciun jalon ratat. Să pui într-un PNRR scris extrem de prost trei reforme atât de importante, una după alta, înseamnă că nu ai nicio noţiune despre ce înseamnă implementarea unei legislaţii, a mai spus ministrul către cei din guvernarea de dreapta.

„Nu există din partea Ministerului Muncii niciun jalon ratat. Niciun jalon ratat. Şi în cererea de plată numărul unu şi în cererea de plată numărul 2, ministerul muncii a avut jaloane de îndeplinit, nu există niciun termen ratat. ”Cererea de plată numărul trei încă nu este depusă. Să pui într-un PNRR scris extrem de prost trei reforme atât de importante, una după alta, la trei luni de zile, şi să vrei să ai şi dezbatere cu partenerii sociali, înseamnă că nu ai nicio noţiune despre ceea ce înseamnă implementarea unei legislaţii în România”, a afirmat el.

Ministrul a mai spus că, la capitolul digitalizare, „îşi asumă foarte clar că până la sfârşitul anului hub-ul de servicii va fi implementat”. Marius Budăi a afirmat că evaluarea dosarelor de pensii se încheie clar la toamnă.

ACTUALIZARE 14:50 Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Predoiu a fost avizat pozitiv de membrii comisiilor cu majoritate de voturi, 4 fiind „împotrivă” şi o „abţinere”.

Cătălin Predoiu a fost ministru al Justiţiei în Guvernul Nicolae Ciucă.

ACTUALIZARE 14:02 Ministrul nominalizat pentru portofoliul de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a primit miercuri aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Budăi a primit 38 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

Ministrul Muncii a anunţat în cadrul audierii că se înregistrează un plus de 220.000 de noi locuri de muncă care au fost create şi puse la dispoziţia cetăţenilor.

Marius Budăi a anunţat că programul de guvernare updatat vine cu cinci priorităţi, care vor fi îndeplinite prin 15 obiective principale de guvernare. „Priorităţile sunt reforma sistemului de pensii şi reforma sistemului de salarizare”, a spus ministrul. Budăi a mai spus că o altă prioritate o reprezintă persoanele cu dizabilităţi.

„Dezinstituţionalizarea acestor persoane prin restructurarea centrelor cu capacitate foarte mare şi asigurarea unei incluziuni treptate a acestor persoane către societate”, a spus el.

Ministrul a prezentat cele 15 obiective principale de guvernare: politici corecte şi eficiente vizând pensiile, modernizarea sistemului de salarizare din sistemul public, modernizarea asistenţei sociale, politici active de stimulare şi ocupare, digitalizarea serviciilor publice, reducerea deficitului forţei de muncă, creşterea ratei de participare a femeilor pe piaţa muncii, creşterea ratei de participare la formare profesională, pentru un loc de muncă decent, dezvoltarea de servicii sociale pentru persoane vârstnice, pentru persoanele fără adăpost.

Marius Budăi a anunţat că doreşte să dezvolte un sistem naţional de management privind dizabilitatea şi consolidarea serviciilor de servicii publice pentru persoane cu dizabilităţi. „Ne încadrăm până în toamnă cu ceea ce înseamnă digitalizarea dosarelor”, a mai spus Budăi.

Grindeanu, după ce Achimaș-Cadariu a spus că e contra lui Rafila: Am fost aleși pe liste de partid, nu știu să fie vreun independent

ACTUALIZARE 14:00 Ministrul propus la Transporturi, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, trebuie să existe o explicaţie pentru colegii care nu respectă deciziile partidului, după ce deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu a spus că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila.

„Eu cred că fiecare dintre noi, dincolo de componenta personală, am fost aleşi pe listele unui partid, fie că vorbim de PSD, PNL, UDMR, AUR, UDMR, nu a candidat nimeni independent şi eu nu ştiu să fie vreun parlamentar independent în acest moment. Eu nu cunosc vreun parlamentar, deputat sau senator, care să fi intrat în 2020 în Parlament independent”, a spus Grindeanu. ”Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o explicaţie pentru colegii care nu respectă deciziile partidului”, a afirmat el, citat de news.ro.

VIDEO Ministrul propus la Dezvoltare vrea ca primarii să iasă mai repede la pensie. Veștea a avut și el trei mandate la Râșnov

ACTUALIZARE 13:55 Proaspăt nominalizat la șefia Ministerului Dezvoltării, Adrian Veștea vrea să aducă beneficii pentru primari. El propune ca aceștia să se pensioneze mai devreme, precum angajații din industriile cu risc ridicate.  Veștea nu spune concret când ar trebui aleșii locali să iasă la pensie, însă susține că ar trebui luat în considerare, în primul rând, numărul de mandate.

Veștea a fost și el primar, pentru trei mandate, în orașul Râșnov.

Adrian Veștea: De ce nu, să existe un spor cum există și la alții... Primarul 24 din 24 e responsabil cu comunitatea. Un spor să se diminueze vârsta de pensionare. Ar trebui un coeficient să se diminueze perioada de pensionare. Să se considere de la caz la caz, cum e la unele profesii din industria chimică sau unde e expunere mai mare. Nu vreau să mă transform ... sunt destui care nu sunt de acord. Trebuie evaluat dacă se consideră că e activitate de risc, de expunere de la caz la caz.

ACTUALIZARE 13:45 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Marcel Boloş, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. Boloş a fost avizat pozitiv cu 30 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 3 „abţineri” de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

BUCURESTI - PARLAMENT - COMISII - AUDIERI MINISTRI DESEMNATI - 1
Marcel Boloș Foto Inquam Photos George Călin

„Primul mare obiectiv pe care l-am fixat pentru sistemul şi pentru domeniul finanţelor publice este legat de predictibilitatea sistemului fiscal. Din acest punct de vedere, aşa cum s-a anunţat şi la nivelul coaliţiei de guvernare, nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite, ca să eliminăm aceste întrebări care pot să apară pe parcurs. Desigur, orice modificare care se aduce sistemului fiscal şi mai ales în ceea ce priveşte politica de venituri fiscale ale statului trebuie anunţată din timp, fiindcă România are la nivelul Uniunii Europene un avantaj extraordinar pe care şi l-a câştigat, acela de a avea un sistem fiscal atractiv pentru investitori. Acest lucru e demonstrat şi în volumul de investiţii străine directe pe care România l-a avut atât în perioada anului 2022, cât şi în anul 2023 - şi de aceea predictibilitatea pentru sistemul fiscal este o componentă importantă, alături de utilizarea eficientă a facilităţilor şi deductibilităţilor fiscale. Subliniez acest lucru din punctul de vedere a ceea ce s-a anunţat inclusiv ca obiective la nivelul coaliţiei de guvernare”, a menţionat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, utilizarea eficientă a sistemului de facilităţi fiscale şi a celui de deductibilităţi fiscale trebuie bine analizată, astfel încât să se obţină cele mai bune politici fiscale şi să fie asigurate, pe termen lung, sustenabilitatea finanţelor publice ale României.

ACTUALIZARE 13: 30 Adrian Veştea, propus de PNL pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate. S-au înregistrat 37 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.

Veştea a vorbit despre necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale, un proces care „sigur deranjează, sigur va crea foarte multe neplăceri, dar trebuie să înceapă printr-o evaluare cât se poate de serioasă”. „Am vorbit de reorganizarea administrativ-teritorială, acest proces sigur deranjează, sigur va crea foarte multe neplăceri. Am avut multe feedbeak-uri şi, din momentul în care mi-am asumat pe cont propriu, ca preşedinte de consiliu judeţean, nu am vorbit în numele colegilor noştri, care sunt în cadrul UNCJR, dar acest proces ar trebui să înceapă printr-o evaluare cât se poate de serioasă. Nu sunt în măsură astăzi să vă spun care este numărul de locuitori minim pe care ar trebui să îl aibă o viitoare UAT, dar cred că la nivelul fiecărei regiuni să se poată gândi la o înjumătăţire a numărului. Vă dau un exemplu - şase judeţe la nivelul Regiunii 7 Centru pot deveni două regiuni şi în felul acesta putem avea eficienţă, putem să gândim proiecte strategice regionale”, a punctat Veştea.

Întrebat dacă politicienilor nu le este teamă de această reorganizare administrativ-teritorială, el a opinat că nu ar trebui să le fie frică, aşa cum nici lui nu i-a fost când şi-a dat demisia din funcţia de primar. „Nu cred că ar trebui să le fie frică, ţinând cont de faptul că nici mie nu mi-a fost frică. Mi-am dat demisia din funcţia de primar, am devenit preşedinte de consiliu judeţean, deşi nu ştiam cât va dura mandatul. Îmi voi da demisia din funcţia de preşedinte de consiliu judeţean şi vin ministru, deşi nu ştiu cât durează mandatul. Până la urmă ar trebui să ne asumăm, nu cred că ne-a făcut Dumnezeu doar primari sau preşedinţi de consilii judeţene sau miniştri, cred că trebuie să fim eficienţi şi trebuie să gândim în interesul cetăţenilor României”, a subliniat Veştea.

Despre pensiile speciale pentru primari sau indemnizaţii mai mari pentru aleşii locali, el consideră că o soluţie ar fi ca, în situaţia primarilor, să fie luată în calcul contributivitatea.

„Cred că contributivitatea nu a fost luată în calcul, sunt foarte mulţi primari care astăzi au pensii foarte mici. Dacă stăm să ne raportăm şi să ne gândim la ceea ce a însemnat un primar care a avut patru - cinci mandate, de cele mai multe ori are un sfert din pensia şefului de post, care a ieşit mai repede cu 15 ani la pensie. De ce nu, poate fi gândită o soluţie în care să existe un spor, exact cum există şi în situaţia altora, ţinând cont de faptul că primarul, 24 de ore din 24, este responsabil de comunitate, este preşedintele Comisiei de situaţii de urgenţă, un spor în care să se diminueze vârsta de pensionare. Trebuie gândite anumite soluţii, nu sunt eu în măsură, cred că Ministerul Muncii ar putea să evalueze toate aceste lucruri în funcţie de implicarea profesională pe care o are fiecare categorie profesională”, a susţinut Veştea.

Marcel Ciolacu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

ACTUALIZARE 15:25 Biroul permanent al Camerei Deputaţilor urmează să ia act de demisia lui Ciolacu în prima şedinţă, după care aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

Marcel-Ciolacu
Marcel Ciolacu, premierul desemnat. Foto: George Călin/Inquam Photos

ACTUALIZARE 15: 20 Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 56 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.

ACTUALIZARE 13:15 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a primit aviz favorabil, miercuri, din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Membrii acestor comisii au avizat nominalizarea lui Oprea cu 46 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi nicio abţinere, potrivit Agerpres.

„Vor fi două ministere care se vor reuni - Ministerul Economiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Şi viziunea este una simplă şi care ţine de patriotismul economic şi am să dezvolt un pic ce înţelegem prin acest patriotism economic. Ne-am uitat cu foarte mare atenţie pe situaţia economică a României, pe crizele multiple pe care le-am traversat în ultima perioadă şi întotdeauna o criză poate să nască şi oportunităţi de care ne dorim să beneficiem împreună. Pragmatism economic înseamnă să dezvoltăm lanţurile valorice în România, să nu mai importăm atât de mult, să producem mai mult aici, în ţară, pentru că există această posibilitate şi pentru că ţine în primul rând de voinţa politică, de oportunitate şi, bineînţeles, de sprijinul dvs., al parlamentarilor. Patriotism economic înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim în continuare întreprinderile mici şi mijlocii şi să reuşim să avem produsele de calitate pe care ni le dorim. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, vedem că deşi în ultima perioadă a început un trend descendent, adică importăm mai puţin, încă suntem dezechilibraţi", a declarat Radu Oprea, la audierile din comisiile de specialitate.

Acesta a menţionat totodată, că vor fi continuate programele care sunt deja în lucru. „Pun accent pe întreprinderile mici şi mijlocii, pe continuarea Programului "Start-up Nation", pe continuarea Programului „Femei antreprenor”, pe continuarea sau mai bine zis începerea, anul acesta, a programelor de micro-industrializare, servicii de piaţă, care din păcate, sunt bugetate, dar nu au început să fie adresate către antreprenorii români. Cu un accent deosebit, cred eu, pe forţa de muncă, pe calificarea forţei de muncă, pe faptul că am vorbit foarte mult despre învăţământ doar în România şi acestea trebuie să devină o realitate. Avem poveşti de succes, avem experienţe care pot fi multiplicate la nivelul ţării, dacă mă refer doar la ceea ce se întâmplă la Braşov, spre exemplu, sau la Arad, sau în alte zone ale ţării. Eu cred că toate în centrele industriale învăţământul dual poate să fie multiplicat şi va fi una dintre priorităţile pe care le avem astăzi în România", a explicat Oprea.

Radu Oprea a mai deţinut funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în cabinetul Viorica Dăncilă, în perioada 2018-2019. Până la momentul propunerii pentru postul de ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Oprea era purtătorul de cuvânt al PSD.

VIDEO „Sunteți un candidat de pe banca de rezervă”. „Infractorilor!” Scandal la audierea Alinei Gorghiu, Șoșoacă și Orban s-au certat cu toți

ACTUALIZARE 12:50 Audieri cu scandal la comisia pentru Justiție. Senatoarea Diana Șoșoacă s-a certat cu toată lumea. Scandal au făcut și reprezentanții USR nemulțumiți că ministrul propus, Alina Gorghiu, nu a răspuns după fiecare întrebare.

De ce nu mai este Bode ministru în Cabinetul Ciolacu

ACTUALIZARE 12:45 Lucian Bode nu va mai face parte din Guvernul Ciolacu pentru că PNL a decis să se concentreze și asupra activității politice a partidului, a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL, miercuri, întrebat de ce unii miniștri din cabinetul său nu mai fac parte din viitorul executiv.

Președintele Klaus Iohannis atrăgea atenția în februarie că „sunt probleme” cu lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode și spunea că așteaptă o decizie a partidului „cel târziu până la rotația guvernamentală”. Fostul ministru de Interne Lucian Bode, secretar general PNL, se va ocupa de activitatea politică a partidului și va fi numit vicepreședinte al Camerei Deputaților, a anunțat Nicolae Ciucă miercuri, întrebat dacă lipsa unor nume din Guvernul Ciolacu înseamnă că au avut rezultate slabe în Guvernul Ciucă.

„Nu au fost deloc rezultate proaste. Când vorbim de politică vorbim de rezultate la guvernare, de cealaltă parte rezultate în activitatea politică. Am luat decizia să mergem cu profesioniști în guvern și de cealaltă parte să ne ocupăm de tot ce înseamnă activitate politică.

Citește continuarea AICI

Ciucă explică cum a rămas UDMR în afara guvernării. „Aici a ieșit din joc tot ceea ce însemna puterea noastră de a oferi”

ACTUALIZARE 12:40 Nicolae Ciucă a declarat miercuri că PNL a încercat să păstreze UDMR la guvernare și, pentru că nu s-a reușit respectarea protocolului, a fost de acord cu cedarea Ministerului Energiei, urmând ca și PSD să cedeze un minister. Kelemen Hunor arătase cu o zi înainte că UDMR a fost dispus să renunțe la Ministerul Dezvoltării, dar să primească în schimb Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, ambele aflate acum în portofoliul PNL.

Nicolae Ciucă a spus miercuri că PNL a fost de acord să cedeze Ministerul Energiei către UDMR, înțelegerea fiind ca și PSD să cedeze un minister. „PNL a avut ca primă opțiune rămânerea în protocol (pentru ca UDMR să rămână la guvernare - n.r.). În momentul în care nu s-a putut să se rămână în protocol, s-a ales opțiunea ca fiecare dintre celelalte două partide, PNL și PSD, să ofere un minister UDMR-ului. Când a fost vorba ce poate să ofere PNL - și a fost și solicitarea UDMR pentru Ministerul Dezvoltării -, a fost Ministerul Energiei, minister pe care l-am dat. Și aici a ieșit din joc tot ceea ce însemna puterea noastră de a oferi și deschiderea la dialog”, a explicat Nicolae Ciucă miercuri.

Citește continuarea AICI

Viitorul ministru al Agriculturii nu știe cât este salariul minim în Agricultură

ACTUALIZARE 12:30 Viitorul ministru al Agriculturii nu știe cât este salariul minim net în agricultură. Colegii au încercat să-l ajute pe Florin Barbu și i-au șoptit ca unui școlar la examen. Acesta însă tot nu a reușit să dea un răspuns corect. Florin Barbu îl va înlocui pe Petre Daea la Agricultură. Nu are pregătire în acest domeniu. Potrivit declarației de avere a câștigat aproape 15.000 de lei la un joc de noroc, iar presa scrie că și-ar fi „ascuns averea”. Pe numele părinților pensionari apăreau terenuri de 500.000 de euro.

ACTUALIZARE 12:12 Adrian Veştea a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. S-au înregistrat 37 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.

BRASOV - AEROPORT - ELICOPTER SMURD - 21 DEC 2022
Adrian Veștea Foto Inquam Photos Alex Nicodim

ACTUALIZARE 12:10 Ministrul desemnat pentru a conduce Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

ACTUALIZARE 12:05 Ministrul nominalizat pentru a conduce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a primit miercuri aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună.

În favoarea numirii în funcţie a lui Grindeanu au votat 24 de parlamentari, împotrivă au fost şase, iar unul s-a abţinut.

„Până la sfârşitul anului 2024 trebuie să dăm în circulaţie cel puţin 200 de kilometri de drum expres sau de autostradă. De asemenea, pe zona feroviară, avem doar pe acele Quick-Wins-uri, care sunt o formă de întreţinere mai avansată, de înlocuire, 420 de km prinşi. Eu cred şi sunt convins că până la sfârşitul lui 2024 cel puţin jumătate din aceşti kilometri pot fi daţi în circulaţie, având în vedere că toate cele 126 de loturi au contract, au fost semnate contractele, deci intră în faza de execuţie”, a declarat Sorin Grindeanu, la audieri, potrivit Agerpres. 

El a adăugat că „se va bate” ca bugetul Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii să crească de la an la an, subliniind că este necesar să se menţină ridicat ritmul de atragere a fondurilor europene. „Mi-aş dori ca viitorul Cabinet să menţină ritmul ridicat de atragere a fondurilor europene, pentru că este o cheie importantă şi o componentă importantă, şi îmi doresc - şi mă voi bate pentru acest lucru - ca bugetul Ministerului Transporturilor să crească de la an la an în ritmul în care a crescut cel puţin din 2021 până în 2023, pentru că pentru a implementa toate acele proiecte este nevoie de finanţare, iar transporturile trebuie să rămână prioritate pentru orice guvern pe care-l va avea România în anii viitori”, a susţinut Grindeanu.

În acest context, Grindeanu a amintit că, la finalul anului 2021, bugetul MTI era în jur de 14 miliarde de lei, iar propunerea pentru 2023, aprobată ulterior în Parlament, a fost de 23 - 24 miliarde de lei, urmând ca la rectificările ce vor veni pe parcursul acestui an „să ne ducem la 27 - 28 de miliarde, ceea ce înseamnă o dublare a acestor fonduri”.

ACTUALIZARE 12:00 Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, susţinut de social-democraţi pentru portofoliul Sănătăţii. Cadariu precizează că nu va vota nici în comisia de specialitate în favoarea lui Rafila, căruia îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Fostul ministru admite că a candidat pe listele PSD, la invitaţia partidului, dar subliniază că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.

ACTUALIZARE 11:15 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

BUCURESTI - PARLAMENT - COMISII - AUDIERI MINISTRI DESEMNATI - 1
Florin Barbu Foto Inquam Photos George Călin

Membrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Barbu pentru portofoliul de la Agricultură cu 29 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.

Dezvoltarea agriculturii, reabilitarea sistemului de irigaţii, protejarea fermierilor români şi a Româniiei sunt „cuvintele cheie ale următoarelor luni", a susţinut în comisiile de specialitate ale Parlamentului Florin Barbu, scrie Agerpres. 

„Cred că cel mai important lucru este să continuăm ce am început aici, în Comisia de agricultură, şi mi-aş dori foarte mult să colaborăm, ca până acum. Ca priorităţi în Programul de Guvernare, cel mai important lucru este absorbţia fondurilor europene alocate prin Programul Naţional Strategic, creşterea suprafeţelor agricole, continuarea investiţiilor prevăzute în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. Ştiţi foarte bine, am fost directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare o perioadă de 7 ani şi cred că am pornit cel mai ambiţios program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, lucru care s-a realizat aici, în Parlamentul României (...) în perioada în care domnul ministru Daniel Constantin a venit în Parlament şi am aprobat cel mai important program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. Voi stărui foarte mult pe acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi orice modificare pe care trebuie s-o mai facem la această lege, vă promit că voi veni aici”, a spus Barbu.

„Sunt convins că suprafaţa de două milioane de hectare trecută în Programul de reabilitare a infrastructurii principalei de irigaţii şi prin studiul pe care eu l-am lăsat când am plecat de la ANIF, făcut în colaborare cu Institutul de Proiectare, privind extinderea pe o suprafaţă de încă 600.000 de hectare, sunt sigur că în anul următor vom realiza acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii”, a mai explicat el.

ACTUALIZARE 11:11 Alina Gorghiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. 

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu
Alina Gorghiu Foto Inquam Photos George Călin

Alina Gorghiu a declarat în cadrul audierii că trebuie să fie garantată independenţa justiţiei. „E foarte important să reuşim să eficientizăm justiţia ca serviciu public, astfel încât să avem proceduri judiciare şi administrative care să ducă la o reducere a termenelor în litigii, să garanteze accesul efectiv la justiţie al fiecărui cetăţean”, a spus ea.

„Poate e mult spus să pară prietenoasă justiţia pentru cetăţean dar îmi doresc tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci la o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme”, a mai spus Alina Gorghiu.

Ministrul propus la Justiţie s-a referit şi la deficitul din sistemul judiciar. „Există un număr relativ relevant de posturi vacante şi situaţia este chiar mai dificilă pentru procurori, vă asigur că există din partea Ministerului Justiţiei disponibilitatea de a identifica toate pârghiile pentru a se rezolva această problemă”, a arătat Gorghiu.

ACTUALIZARE 11:00 Ligia Deca a primit aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministrul al Educaţiei. Un număr de 32 de parlamentari au votat „pentru” aviz favorabil, 8 „împotrivă”. 

„Aş face o raportare la un moment de dinaintea adoptării Legii salarizării unitare care este încă în vigoare. Dacă raportăm la luna decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori. S-a triplat. În decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost de 1.687 lei brut. Anul acesta, până la ordonanţa de urgenţă emisă zilele trecute, era 4.038 lei brut. Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează şi ajunge la 5.398 lei brut. Trebuie mai mult. Dorim mai mult, luptăm pentru mai mult. (...) Aş reaminti că dacă facem o raportare, astăzi, un cadru didactic debutant câştigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe ţară faţă de doar 1,34 în 2016”, a spus Deca.

Potrivit ministrului, 2023 este primul an în care bugetul total alocat învăţământului din România a depăşit 10 miliarde de euro. „Asta înainte să ne raportăm la majorările care au un impact de 2,75 miliarde, fără partea de prime şi fără să includem aici investiţiile din fonduri europene. Avem nevoie de mai mult iar în Legile educaţiei este prevăzut angajamentul ca bugetul educaţiei, investiţia în educaţie să ajungă la 15% din bugetul general consolidat”, a mai susţinut ministrul.

Știrea inițială

Lista miniştrilor şi Programul de guvernare au fost depuse, marţi seară, la Parlament şi a fost stabilit calendarul audierilor.

Astfel, miercuri, de la ora 10.00, vor apărea în faţa comisiilor candidaţii pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei.

De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare, Transporturi şi Energie, iar de la ora 12.00 cei de la Finanţe, Cercetare şi Economie.

Candidaţii pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Culturii vor apărea în faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00, iar de la 14.00 cei de la Sănătate, Familie şi Interne.

De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, iar de la 16.00 va fi audiat candidatul pentru Ministerul Mediului.

Votul de învestire a Guvernului Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00.

Lista Guvernului Ciolacu

Premier: Marcel Ciolacu

Secretarul General al Guvernului: Mircea Abrudean

Vicepremier PSD: Marian Neacșu

Vicepremier PNL: Cătălin Predoiu

Miniștri PSD

Transporturi - Sorin Grindeanu

Fonduri Europene - Adrian Câciu

Agricultură - Florin Barbu

Economie și Turism - Radu Oprea

Apărare - Angel Tîlvăr

Familie si Tineret - Gabriela Firea

Digitalizare - Bogdan Ivan

Muncă - Marius Budăi

Sănătate - Alexandru Rafila

Miniștri PNL

Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu

Ministerul Finanțelor: Marcel Boloș

Ministerul Justiției: Alina Gorghiu

Ministerul de Externe: Luminița Odobescu

Ministerul Dezvoltării: Adrian Veștea

Ministerul Mediului: Mircea Fechet

Ministerul Educației: Ligia Deca

Ministerul Culturii: Raluca Turcan

Ministerul Energiei: Sebastian Burduja 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat marți seară că negocierile cu PNL pentru ministerele din Guvernul Ciolacu au eșuat. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri