Exclusiv Ministrul Dezvoltării, despre legea pensiilor: „Așa cum s-au găsit bani pentru alte proiecte se vor găsi și pentru asta”

Data actualizării: Data publicării:
adrian vestea la guvern
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea. Foto Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a declarat marți seară, la „Jurnalul de Seară” de la Digi24, referitor la legea pensiilor, că așa cum s-au găsit bani pentru alte proiecte se vor găsi și pentru acest obiectiv, care este „extrem de important”. El a explicat că „dacă era să se fluture oamenilor o promisiune se făcea spre finele anului viitor, când au loc cele mai importante alegeri”. Ministrul a mai adăugat că „ar trebui să fie diminuată evaziunea fiscală” și „sunt pârghii în acest sens”.

„Ceea ce consider că e foarte important e că pensiile reprezintă un jalon în cadrul PNRR și este un jalon în care trebuie să creăm o echitate, iar toate pensiile trebuie să ajungă să fie primite în urma contributivității pe care a avut-o fiecare dintre seniorii noștri. Cu siguranță cum s-au găsit bani pentru alte proiecte se vor găsi bani și pentru acest obiectiv extrem de important. PNL a crescut cu 40% punctul de pensie. Este o dovadă că am ținut cont de acest lucru. Trebuie tratat acest aspect ca și un aspect politic, ca să găsim resursa financiară cu care să putem reglementa acest lucru. Dacă era să se fluture oamenilor o promisiune se făcea spre finele anului viitor, când au loc cele mai importante alegeri. Este extrem de important că legea a fost pregătită chiar de către liberali”, a declarat ministrul.

Veștea a mai spus că legea pensiilor este „un subiect care este aprins și care a creat o efervescență destul de mare”.

Ministrul spune că ar trebui să fie diminuată evaziunea fiscală

„După calcule, trebuie identificată o sumă de 25 de miliarde de lei. Este un subiect care este aprins și a creat o efervescență destul de mare. Astăzi, acest subiect dezbătut în Senat a trecut, iar dacă a trecut de Senat cu siguranță că au identificat resursa financiară care va fi pusă anul viitor la dispoziție, pentru a nu intra într-o situație critică”, a mai explicat el.

De asemenea, ministrul mai spune că ar trebui diminuată evaziunea fiscală și că există semne că sunt pârghii în acest sens.

„Ar trebui să fie diminuată evaziunea fiscală, sunt pârghii în acest sens. Digitalizarea ANAF-ului va duce la acest lucru și, cu siguranță, această sumă se regăsește în aceste calcule. Nu se vor face creșteri de taxe și impozite în 2024. Trebuie să fie un an în care trebuie să închidem cu o anumită cifră la deficitul bugetar și să derulăm toate procesele economice stabilite la începutul exercițiului financiar”, a conchis Adrian Veștea.

Legea pensiilor a fost adoptată de Senat

Senatul a adoptat cu 85 de voturi pentru, șase voturi împotrivă și 19 abțineri proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamentele admise.

Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.

Propunerea de lege se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Camera Deputaţilor este for decizional pe proiect.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri