MODIFICAREA CONSTITUȚIEI. Parlamentul se va putea dizolva singur

Data publicării:
parlament mediafax 2 1

Grupurile PSD şi PNL au propus două amendamente care au fost adoptate de membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei prin care este reglementată dizolvarea Parlamentului, relatează Mediafax.

Astfel, actualul articol 89 din Constituţie ar urma să fie modificat şi să devină: „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor, alianţelor sau formaţiunilor parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin a unei solicitări de învestitură".

Un alineat nou propus şi agreat de membrii Comisiei de revizuire stabileşte că „preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere".

Totodată, Comisia de revizuire a adoptat de principiu o a treia variantă dizolvare a Parlamentului, în situaţia în care este respinsă propunerea de demitere a preşedintelui României. Membrii Comisiei au luat însă pauza de prânz, iar după-amiază urmează să stabilească şi condiţiile în care acest lucru va putea fi realizat.

Citiți și Traseismul politic va fi reglementat în noua Constituție

REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Președintele e șeful statului. Mandatul său, redus la patru ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri