Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Victor Ponta: „Am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant”

Data publicării:
parlamentari sala-1

Actualizare 18.10. Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Doar 190 de parlamentari ai opoziției au votat pentru. Alte cinci voturi au fost împotrivă. Parlamentarii puterii nu au votat. Rezultatul nu este surprinzător, în condițiile în care puterea are o majoritate confortabilă în Parlament.

_____________________

Tonul a fost dat de Victor Ponta, care a declarat că această moțiune de cenzură nu a fost legată de activitatea Guvernului, așa cum ar fi fost normal, ci a avut scop electoral.

„Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toți la treabă”, a spus el.

„În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu”, a mai spus Victor Ponta.  

Răspunsul nu s-a lăsat așteptat.

„Păreți a nu fi capabil să vă opriți vreodată din campania electorală, atâta cât înțelegeți dumneavoastră din așa ceva”, i-a spus Crin Antonescu lui Victor Ponta de la tribuna Parlamentului.

El i-a amintit că în 2011 și 2012, „pe când USL exista, că nu mai există, ştiți, și oficial și neoficial” în Uniune se vorbea despre o atitudine diferită a Guvernului față de Parlament, dar, cu toate acestea premierul nu a fost de față când s-a citit textul moțiunii de cenzură.

„Un premier, nu atât pentru conținut, dar prin respect istoric trebuie să fie de față când o moțiune se citește, și prima oară și a doua oară”, a spus Crin Antonescu.

„Sigur că dumneavoastră, ostenit și, recunoașteți, un pic mai trist decât aseară, poate sunteți obosit după campania electorală. Nu este un motiv să expediați un demers fundamental al democrației parlamentare, cum este o moțiune de cenzură, cu propoziția pe care ați pronunțat-o aici. Ea poate să nu vă placă, o puteți considera neîntemeiată, dar obligația dumneavoastră față de cetăţeni este să veniți și să-i răspundeți cu cele mai aspre critici, mai hotărâte argumente, dar expediind pentru prima dată în maniera aceasta un demers fundamental dumneavoastră batjocoriți instituțiile fundamntale și, implicit, cetăţenii”.

„Faptul că dumneavoastră v-aţi comportat așa, ați incriminat această motiune de cenzură de la intemeierea ei, pe motiv că nu vă plac unii semnatari, pe motiv că cine stie ce alianțe politice interzise ați descoperit în spatele realizării numărului de semnatari - aceasta este o atitudine nedemocratică. Ce ați făcut astăzi este o sfidare fără precedent la adresa democrației parlamentare, pe care atâta o prețuiați pe vremea când erau alții la putereaveau majoritate parlametnară. Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr”, a încheiat Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Apare o nouă emisiune în România. Are premiera chiar luni, 17 iunie 2024
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Imagini adorabile cu prinţul Louis, faimos pentru reacţiile amuzante din timpul marilor evenimente regale
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dwayne „The Rock” Johnson, greu de recunoscut în imaginile din viitorul său film. „Tu ești?”, au întrebat...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...