Sari la conținut

Nemulțumiri la CJ Covasna: ședințele se țin în limba maghiară, actele sunt scrise în limba română

Din cei 28 de consilieri judeţeni din Covasna, patru sunt români. Astfel, majoritatea şedinţelor se ţin în limba maghiară. Doar proiectele de hotărâre sau rapoartele sunt redactate în română, pentru că aşa prevede legea. Acest lucru îi nemulţumeşte însă pe consilierii maghiari.

„Dacă nu pot să folosesc limba mea maternă înseamnă că sunt cetăţean de gradul al doilea şi eu nu mă simt cetăţean de gradul II al acestei ţări, eu vreau să fiu cetăţean cu drepturi depline”, spune Bedő Zoltán, consilier judeţean PPMT.

„Un lucru e timpul, dar poate sunt lucruri care se înţeleg greşit”, spune și Orbán Miklós, consilier judeţean UDMR.

De cealaltă parte, nici consilierii români nu sunt mulţumiţi că şedinţele se ţin în limba maghiară.

Chestiunea cu căştile eu consider că nu este o necesitate, ci este un act de umilinţă a celor care nu vorbesc limba maghiară. Ce ar fi fost ca noi, consilierii români să spunem: vreţi să înţelegeţi? Puneţi-vă căşti! Ar fi explodat lumea!”, spune Sabin Calinic, consilier judeţean PSD.

De traducerea documentelor Consiliului Judeţean se ocupă mai mulţi voluntari care redactează actele în timpul liber. De multe ori, însă, nu apucă să traducă toate hârtiile.

Noi nu vorbim limbajul administrativ, nu vorbim perfect, ceea ce e important pentru jurişti. La ultima şedinţă de consiliu, pe ordinea de zi au fost 42 de hotărâri. O hotărâre are minimum două pagini. La 40 de hotărâri ar fi 80 de pagini”, spune Demeter Ferenc, consilierul preşedintelui CJ.

Şedinţele în limba maghiară sunt traduse, pentru cei patru consilieri români, chiar de şeful judeţului, Tamás Sándor. Tocmai de aceea preşedintele CJ a trimis o adresă premierului prin care solicită înfiinţarea a cinci noi posturi, pentru traducători şi interpreţi, dar şi alocarea a 4 milioane de lei.

Vrem să cumpărăm un aparat de traducere simultană”, spune Tamás Sándor.

Din aceşti bani, consilierii vor să cumpere şi câteva sute de indicatoare rutiere bilingve care se vor monta în judeţ. Ultimul recensământ arată că 73% din populaţia judeţului Covasna este de etnie maghiară.