VIDEO. Cum au încălcat jandarmii regulile de intervenție la protestul din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
jandarmi

Manualul jandarmilor vine în ajutorul victimelor după intervenţia în forţă de la mitingul diasporei. Forţelor de ordine le este interzis să lovească oamenii în cap, să le pulverizeze gaz lacrimogen în faţă şi să dea cu bastonul fără nicun avertisment. Adică, exact ce au făcut unii dintre jandarmi la protestul din 10 august, aşa cum demonstrează şi imaginile surprinse acolo. 11 jandarmi au fost deja identificaţi de procurori şi vor fi cercetaşi pentru purtare abuzivă.

Principala regulă din manualul de intervenţie al Jandarmerie spune că, indiferent de situaţie, forţele de ordine nu au voie să lovească pe cineva în zona capului. Nici măcar o persoană care îi atacă.

„Zona roşie - dispusă la nivelul capului - este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn riscurile traumatice mortale”, se spune în Ghidul de intervenție profesională.

Mai mult, au fost jandarmi filmaţi la protestul diasporei lovind în cap protestatri care aveau mâinile ridicate.

O altă regulă clară în intervenţia jandarmilor se referă la folosirea bastoanelor de cauciuc, bastoane pe care mulţi protestatri le-au simţit pe propria piele: Bastonul de cauciuc poate fi întrebuinţat atunci când celelalte mijloace de imobilizare nu au dat rezultate. Bastonul trebuie folosit în limita necesităţii. Aplicarea de lovituri va înceta imediat ce agresorul a renunţat la acţiunea sa şi s-a conformat dispoziţiilor date de jandarm.

Şi modul în care au folosit gazele lacrimogene la protestul din 10 august arată că jandarmii au uitat de regulile din manualul lor de intervenţie: „Pulverizatorul de mână cu substanţe iritant-lacrimogene se foloseşte de la o distanţă de maximum trei metri. Atenţie, nu se pulverizează substanţă direct în faţa adversarului”.

La începutul anului, după un protest la Piaţa Universităţii la care mulţi oameni au fost percheziţionaţi, Laurenţiu Cazan, adjunctul Jandarmeriei Capitalei, avertiza asupra riscului pe care l-ar avea o petardă aruncată în mijlocul unei mulţimi.

Laurenţiu Cazan, adjunctul Jandarmeriei Capitalei: Gândiţi-vă doar dacă ar fi explodat o astfel de petardă în mijlocul mulţimii, în care erau şi femei şi copii, oameni de toate vârstele. O astfel de petardă în mod categoric ar fi putut crea panică.

Opt luni mai târziu, la protestul diasporei, chiar jandarmii coordonaţi de Laurenţiu Cazan, aruncau petrade lacrimogene în mijlocul mulţimii în care erau şi copii şi femei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri