Orban: E greu în coaliție să avem un punct de vedere unitar privind educația sexuală

Data actualizării: Data publicării:
liderii coalitiei citu orban barna kelemen hunor tudorache
Liderii coaliției de guvernare. Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că în coaliția de guvernare a fost discutat subiectul privind predarea educației sexuale în școli și că nu a fost luată o decizie, fiind dificilă impunerea unei soluții.

”Este vorba despre un subiect care ține de conștiință și este greu să luăm o decizie a nivelul coaliției să susținem un punct de vedere unitar. E adevărat, am discutat acest subiect. S-au exprimat puncte de vedere, păreri, dar încă nu s-a luat o decizie în coaliție. Este vorba de o anumită dificultate de a putea impune o anumită decizie a coaliției către toți parlamentarii din coaliție”, a afirmat Ludovic Orban, la Parlament, după ședința Biroului Executiv al PNL.

El spune că este nevoie de o formulă de echilibru.

„Din punctul meu de vedere trebuie să se ajungă la o formă de echilibru care să satisfacă părinții care sunt îngrijorați că ar putea fi folosită educația în școli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor și cei care susțin, pe bună dreptate,că este nevoie de educație sexuală în școli”, conchide Orban.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că educația sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă și educație rutieră și financiară. El propune ca elevii să participe la ora de educație sexuală la fel cum se întâmplă acum cu ora de religie: să fie înscriși toți, iar apoi să fie retrași punctual, dacă părinții nu sunt de acord.

Senatul urmează să-și exprime votul pe proiectul de lege care împiedică introducerea educației sexuale în școli, după ce, săptămâna trecută, senatorii comisiilor de specialitate au respins solicitarea de reexaminare a proiectului de lege, trimisă de președintele Klaus Iohannis.

În forma trimisă anul trecut la promulgare, educația sexuală a fost înlocuită cu „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore a fost condiționată de acordul scris al părinților.

Rapoartele Parlamentului European și ale Comisiei Europene arată că educația sexuală este predată ca materie obligatorie copiilor din majoritatea țărilor europene, excepție făcând câteva țări, printre care cele din Est. În Polonia, unde deși educația sexuală a fost introdusă în programa școlară în 1966, odată cu trecerea la ultraconservatorism, aceasta a fost transformată în lecții despre „viața de familie”, pentru ca în 2020 să fie condamnată printr-un proiect de lege care îi declara pe profesorii de educație sexuală drept „pedofili”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri