Orban, la Digi24, după dublarea alocațiilor: Orice cheltuială suplimentară, suportată doar dacă se taie alte cheltuieli

Data actualizării: Data publicării:
Ludovic Orban
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seară la Digi24, în contextul votului din Parlament privind dublarea alocațiilor pentru copii, că „orice cheltuială suplimentară la buget, așa cum e construit, nu poate fi suportată decât dacă se renunță la alte categorii de cheltuieli”.

Declarațiile premierului Orban:

Au lipsit 11 parlamentari PNL, 4 motivat, 2 din motive de sănătate, unul a fost domnul Predoiu, care trebuia să fie la ședința CSM, încă un deputat a fost prezent dar n-a avut cartela la el: Marilen Pirtea. Ceilalți 7 au lipsit nemotivat.

Eu l-am spus că e nevoie de fiecare om în Parlamentul României. Le-am spus foarte clar că orice parlamentar care odată cu preluarea guvernării nu înțelege că este nevoie de el în Parlament, nu va mai avea nicio șansă la un nou mandat.

Au mai fost parlamentari care au împiedicat retrimiterea la comisie, de la PMP, USR, minorități. Probabil tot s-ar fi ajuns la un astfel de vot lipsit de responsabilitate și care reflectă lipsa de logică și bun simț față de realitate.

Suntem după un an 2019 în care politicile guvernamentale ale PSD au creat o risipă de neimaginat. În 2020, România trebuie să dea un semnal de responsabilitate.

Bugetul a fost construit în niște constrângeri inimaginabile, dar a fost construit realist. Nu se bazează pe minciunile din anii anteriorii. N-am spus că va fi creștere economică de 5,5%. Creșterea a fost de 4%. Noi construim bugetul pe prognoze realiste, nu generăm cheltuieli fără acoperire.

Să vii cu o sarabandă de măsuri, cu creșterea alocațiilor, cu două salarii la angajare la profesori, cu șase salarii la pensionare, cu 10.000 de lei pentru medicii veterinari. Oamenii ăștia nu înțeleg în situația în care ne aflăm. Eu mă bazez pe români, nu pe ei. Și eu vreau creșterea alocațiilor pentru copii, mi-o doresc, dar nu există să faci lucrul acesta după un an după ce ai mai crescut-o o dată. Fie provoci inflație, fie aduci bugetul în situația în care nu mai poți să faci plăți. O completă lipsă de responsabilitate. Vor să ducă și mai jos imaginea României, unii parcă vor să facă țara praf.

Impactul este de 6 miliarde - diminuarea cheltuielilor am dus-o peste o limită peste care foarte greu se poate trece. Oamenii ăștia nu înțeleg în ce situație ne găsim.

Și eu îmi doresc creșterea alocațiilor, dar nu poți după ce ai dublat alocațiile, după o perioadă în care n-ai crescut deloc, decât în 2015 care și aia a fost votată la propunerea opoziției, nu poți după un an să vii să mai dublezi.

Această creștere va exista dar degeaba generezi cheltuieli pentru care nu există resurse financiare. Generezi inflație și aduci Guvernul în situația în care nu mai poate face plăți.

Despre dublarea alocațiilor impusă de PNL: E cu totul diferit. Anul trecut, cheltuiala a fost mai mică. Impactul acum este mult mai mare. Atunci a fost ca să suplineascî o lipsă de creștere în ultimii 4 ani a alocațiilor. O vom face astfel încât să existe resurse, să nu afectăm echilibrele la nivelul economiei și să ducă și la creșterea puterii de cumpărare.

Creștem alocațiile sau pensiile? Scădem TVA sau renunțăm la niște venituri care nu se mai duc în educație? Nu putem accepta așa ceva. Am gândit bugetul extrem de cumpănit.

Orban: „Bugetul pe sănătate este clar mai mare decât în 2019”

Pe sănătate, cheltuielile au crescut raportat la bugetul construit de PSD. Cheltuielile le-am mărit pentru că nu existau bani pentru plata serviciilor medicale, nu existau bani pentru programele CNAS, nu s-au decontat de peste un an de zile concediile medicale. Bugetul pe sănătate este clar mai mare decât în 2019.

Și în educație resping teoria că a scăzut bugetul. Astea înseamnă fake news.

Noi am luat decizia a întări autonomia locala și de a crește cu 3% alocarea la nivel local, am luat de pe spinarea bugetelor locale 50% din cheltuielile sociale. În 2019, PSD a aruncat plata indemnizațiilor sociale pe spinarea bugetelor locale. Urmărim atragerea capitalului privat în susținerea învățământului, în special învățământul profesional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri